Co na Święta: śledź w śmietanie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Śledź w śmietanie - pyszne danie świąteczne. Bardzo prosty i szybki przepis na śledzie! Jeśli lubicie śledzie, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

 

 

 

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    1 sztuka
  • majonez

    40 gramów
  • śmietana 18%

    60 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • chrzan żurawinowy

    3 łyżeczki
  • ogórki kwaszone Smak

    4 sztuki
  • koperek

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
  • płaty śledziowe wiejskie z oleju

    300 gramów
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • zielona cebulka

    2 łyżki
  • jabłko

    1/3 sztuki
  • prażone ziarna słonecznika

    40 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytego pora blanszujemy na wrzątku przez 3-4 minuty.

W tym czasie majonez łączymy ze śmietaną, chrzanem, czosnkiem oraz cytryną.

Do przeźroczystego naczynia wsypujemy ogórki, koperek oraz cebulę, doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.

Na sałatce kładziemy śledzie, które posypujemy majerankiem oraz zieloną cebulką.

Następną warstwę układamy z jabłek, na których rozsmarowujemy sos.

Następnie układamy ostudzonego pora, a całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

A jeśli lubicie ryby, na pewno zainteresuje Was przepis na rybę po grecku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat