Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na Święta: śledź w śmietanie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Śledź w śmietanie - pyszne danie świąteczne. Bardzo prosty i szybki przepis na śledzie! Jeśli lubicie śledzie, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

por 1 sztuka
majonez 40 gramów
śmietana 18% 60 gramów
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny z 1/4 owocu
chrzan żurawinowy 3 łyżeczki
ogórki kwaszone Smak 4 sztuki
koperek 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
płaty śledziowe wiejskie z oleju 300 gramów
majeranek 2 łyżeczki
zielona cebulka 2 łyżki
jabłko 1/3 sztuki
prażone ziarna słonecznika 40 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: śledź w śmietanie wg Piotra Ogińskiego

Umytego pora blanszujemy na wrzątku przez 3-4 minuty.

W tym czasie majonez łączymy ze śmietaną, chrzanem, czosnkiem oraz cytryną.

Do przeźroczystego naczynia wsypujemy ogórki, koperek oraz cebulę, doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.

Na sałatce kładziemy śledzie, które posypujemy majerankiem oraz zieloną cebulką.

Następną warstwę układamy z jabłek, na których rozsmarowujemy sos.

Następnie układamy ostudzonego pora, a całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

A jeśli lubicie ryby, na pewno zainteresuje Was przepis na rybę po grecku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak