Co na obiad: Szaszłyki z kurczaka z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie z grilla może być sycące, a zarazem orzeźwiające? Oczywiście! Jeśli do dania głównego - w tym wypadku szaszłyków z kurczaka, dodacie przepyszną salsę oraz grillowane kolby kukurydzy! Spróbujcie tego przepysznego i aromatycznego przepisu - koniecznie! 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy

    10 ml
  • sól morska Prymat w młynku

    szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    szczypta

Glazura:

  • marynata

    1/2
  • cukier

    2 łyżki
  • ketchup

    100 g
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka

Szaszłyki z kurczaka:

  • marynata

    1/2
  • kurczak

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    szczypta

Salsa z kukurydzy:

  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat

    1 opakowanie
  • olej

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • ogórek

    1/2 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1 łyżka
  • szczypiorek

    1 sztuka
  • kukurydza

    2 sztuki

Dodatki:

  • guacamole

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

W miseczce dokładnie łączymy wszystkie składniki na marynatę, po czym połowę marynaty przekładamy do naczynia w którym będziemy marynować kurczaka.

Do drugiej połowy dodajemy cukier, ketchup, ocet oraz musztardę i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści, po czym gotową glazurę odstawiamy do lodówki.

Kurczaka dzielimy na 3-4 cm kawałki wraz ze skórą, tak jak jest to pokazane na filmie, następnie wyfiletowane kawałki kurczaka solimy, przekładamy do marynaty, do której dodajemy olej i dokładnie nacieramy. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 24 godziny, po czym nadziewamy na pałeczki.

Szaszłyki wraz z kukurydzą grillujemy 8-10 minut z każdej strony pamiętając o tym by smarować je co jakiś czas glazurą, tak jak jest to pokazane na filmie.

W międzyczasie do miseczki wsypujemy całe opakowanie sosu sałatkowego, dodajemy do niego wodę oraz olej i za pomocą trzepaczki rózgowej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy cebulę, ogórka, paprykę, pomidora, kolendrę oraz szczypiorek, wciskamy sok z limonki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Kukurydzę ściągamy z grilla, odcinamy końcówkę i za pomocą noża ściągamy z niej wszystkie ziarna które przekładamy do naszej salsy.

Na talerz wykładamy guacamole, obok podajemy salsę z kukurydzy, na samą górę wykładamy szaszłyki i podajemy. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat