Sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami ziołowymi z serem parmezan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • filety z kurczaka kukurydzianego

    2 sztuki

Marynata

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Musztarda z whisky Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka

Grzanki

  • pieczywo tostowe (pokrojone w kostkę)

    2 kromki
  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżka
  • czosnek (pokrojony w plastry)

    1 ząbek
  • papryczka chili (posiekana)

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka

Sos

  • majonez

    2 łyżki
  • Musztarda z whisky Prymat

    1 łyżka
  • gęsty jogurt naturalny

    200 mililitrów
  • filety anchois (posiekane)

    4 sztuki
  • czosnek (roztarty)

    1 ząbek
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • pomidory koktajlowe (pokrojone w połówki)

    6 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • parmezan (płatki)

    100 gramów
  • mix sałat

    1 opakowanie
  • sałata rzymska

    1/4 sztuka
  • szczypiorek posiekany

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka marynujemy we wszystkich połączonych składnikach marynaty.

2. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce.

3. Na patelni na maśle smażymy na złoty kolor pieczywo tostowe, dodajemy czosnek, chili, doprawiamy do smaku przyprawą do bruschetty.  

4. Na patelni ryflowanej grillujemy kurczaka na złoty kolor zaczynając od skóry.

5. Do miski wkładamy mix sałat, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.

6. Sałatę przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy kurczaka, posypujemy grzankami, pomidorami, czerwona cebulą, płatkami sera parmezan i świeżo siekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat