Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami ziołowymi z serem parmezan

5.0
(47)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

filety z kurczaka kukurydzianego 2 sztuki

Marynata

olej rzepakowy 3 łyżki
Musztarda z whisky Prymat 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
miód wielokwiatowy 1 łyżka

Grzanki

pieczywo tostowe (pokrojone w kostkę) 2 kromki
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżka
czosnek (pokrojony w plastry) 1 ząbek
papryczka chili (posiekana) 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka

Sos

majonez 2 łyżki
Musztarda z whisky Prymat 1 łyżka
gęsty jogurt naturalny 200 mililitrów
filety anchois (posiekane) 4 sztuki
czosnek (roztarty) 1 ząbek
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
pomidory koktajlowe (pokrojone w połówki) 6 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
parmezan (płatki) 100 gramów
mix sałat 1 opakowanie
sałata rzymska 1/4 sztuka
szczypiorek posiekany 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami ziołowymi z serem parmezan

1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka marynujemy we wszystkich połączonych składnikach marynaty.

2. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce.

3. Na patelni na maśle smażymy na złoty kolor pieczywo tostowe, dodajemy czosnek, chili, doprawiamy do smaku przyprawą do bruschetty.  

4. Na patelni ryflowanej grillujemy kurczaka na złoty kolor zaczynając od skóry.

5. Do miski wkładamy mix sałat, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.

6. Sałatę przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy kurczaka, posypujemy grzankami, pomidorami, czerwona cebulą, płatkami sera parmezan i świeżo siekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak