Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso
-
filety z kurczaka kukurydzianego
2 sztuki
Marynata
-
olej rzepakowy
3 łyżki -
Musztarda z whisky Prymat
1 łyżka -
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
1 łyżka -
sos sojowy
1 łyżka -
miód wielokwiatowy
1 łyżka
Grzanki
-
pieczywo tostowe (pokrojone w kostkę)
2 kromki -
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżka -
czosnek (pokrojony w plastry)
1 ząbek -
papryczka chili (posiekana)
1 sztuka -
masło klarowane
1 łyżka
Sos
-
majonez
2 łyżki -
Musztarda z whisky Prymat
1 łyżka -
gęsty jogurt naturalny
200 mililitrów -
filety anchois (posiekane)
4 sztuki -
czosnek (roztarty)
1 ząbek -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
pomidory koktajlowe (pokrojone w połówki)
6 sztuki -
cebula czerwona
1 sztuka -
parmezan (płatki)
100 gramów -
mix sałat
1 opakowanie -
sałata rzymska
1/4 sztuka -
szczypiorek posiekany
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami ziołowymi z serem parmezan
1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka marynujemy we wszystkich połączonych składnikach marynaty.
2. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce.
3. Na patelni na maśle smażymy na złoty kolor pieczywo tostowe, dodajemy czosnek, chili, doprawiamy do smaku przyprawą do bruschetty.
4. Na patelni ryflowanej grillujemy kurczaka na złoty kolor zaczynając od skóry.
5. Do miski wkładamy mix sałat, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.
6. Sałatę przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy kurczaka, posypujemy grzankami, pomidorami, czerwona cebulą, płatkami sera parmezan i świeżo siekanym szczypiorkiem.
Komentarze (0)