Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: kaczka po pekińsku wg Piotra Ogińskiego

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ten przepis na kaczkę po pekińsku to wyzwanie...ale któż z pasjonatów gotowania go nie podejmie, żeby wypróbować pyszny przepis. A jeśli lubicie dania z kaczki, przygotujcie tradycyjną pieczoną kaczkę z jabłkami.

Składniki:

Przyprawa 5 smaków:

laska cynamonu 2 sztuki
anyż 2 łyżeczki
pieprz kolorowy 2 łyżeczki
koper włoski - nasiona 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 10-12
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Na solankę:

woda 2,5 litra
ocet 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Na marynatę/sos:

miód 1 łyżka
sos sojowy ciemny 80 mililitrów
ocet 50 mililitrów
sos hoisin 200 mililitrów
przyprawa pięciu smaków całość

Kaczka:

kaczka 1 sztuka
imbir świeży 5 plastrów
zielona cebulka 3-4 sztuki
marynata 5 łyżek

Na naleśniki (32 sztuki):

mąka pszenna 250 gramów
woda gorąca 150 mililitrów

Dodatki:

liście sałaty kilka sztuk
ogórek 1 sztuka
zielona cebulka kilka sztuk
marynata

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: kaczka po pekińsku wg Piotra Ogińskiego

 Do wody dodajemy ocet oraz sól, i mieszamy do rozpuszczenia soli, po czym wkładamy kaczkę i odstawiamy na 1 godzinę.

W tym czasie na suchej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, pieprz oraz koper przez ok 2 minuty. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza lub młynka, dodajemy odrobinę soli i mielimy na proszek.

Po godzinie kaczkę wyciągamy i suszymy, a wodę przelewamy do naczynia o jak największej średnicy i zagotowujemy.

W tym czasie w misce dokładnie łączymy wszystkie składniki na marynatę, połowę odkładamy na później, 1/4 wkładamy wraz z imbirem oraz zieloną cebulką do środka kaczki, po czym dokładnie ją zamykamy, a resztę wlewamy do gotującej się solanki.

Gdy solanka się gotuje, za pomocą chochli blanszujemy kaczkę.

Zblanszowaną kaczkę odstawiamy tak, by nie dotykała dna, chłodzimy po czym odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 5 dni.

Zamarynowaną kaczkę smarujemy marynatą i pieczemy w powietrzu, pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180°C, pamiętając by po pół godziny ją obrócić.

Kiedy kaczka się piecze do mąki dodajemy wrzątek, dokładnie wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy na 20 minut pod przykryciem by odpoczęło.

Po 20 minutach ciasto dzielimy na 8 części, każdą część na 4 i formujemy naleśniki o grubości 3-4 mm.

Uformowane naleśniki gotujemy na parze przez 15-20 minut.

Kiedy naleśniki się gotują, a czas pieczenia kaczki się skończył, podkręcamy temp. do 230°C i pieczemy ją jeszcze 30 minut, pamiętając by po 15 minutach ją obrócić.

Gotową kaczkę kroimy i podajemy w naleśniku wraz z sosem, ogórkiem, zieloną cebulką oraz sałatą. Smacznego!

A jeśli macie ochotę na tradycyjną kaczkę pieczoną z jabłkami, klikajcie po PRZEPIS.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak