Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: kaczka po pekińsku wg Piotra Ogińskiego
Do wody dodajemy ocet oraz sól, i mieszamy do rozpuszczenia soli, po czym wkładamy kaczkę i odstawiamy na 1 godzinę.
W tym czasie na suchej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, pieprz oraz koper przez ok 2 minuty. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza lub młynka, dodajemy odrobinę soli i mielimy na proszek.
Po godzinie kaczkę wyciągamy i suszymy, a wodę przelewamy do naczynia o jak największej średnicy i zagotowujemy.
W tym czasie w misce dokładnie łączymy wszystkie składniki na marynatę, połowę odkładamy na później, 1/4 wkładamy wraz z imbirem oraz zieloną cebulką do środka kaczki, po czym dokładnie ją zamykamy, a resztę wlewamy do gotującej się solanki.
Gdy solanka się gotuje, za pomocą chochli blanszujemy kaczkę.
Zblanszowaną kaczkę odstawiamy tak, by nie dotykała dna, chłodzimy po czym odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 5 dni.
Zamarynowaną kaczkę smarujemy marynatą i pieczemy w powietrzu, pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180°C, pamiętając by po pół godziny ją obrócić.
Kiedy kaczka się piecze do mąki dodajemy wrzątek, dokładnie wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy na 20 minut pod przykryciem by odpoczęło.
Po 20 minutach ciasto dzielimy na 8 części, każdą część na 4 i formujemy naleśniki o grubości 3-4 mm.
Uformowane naleśniki gotujemy na parze przez 15-20 minut.
Kiedy naleśniki się gotują, a czas pieczenia kaczki się skończył, podkręcamy temp. do 230°C i pieczemy ją jeszcze 30 minut, pamiętając by po 15 minutach ją obrócić.
Gotową kaczkę kroimy i podajemy w naleśniku wraz z sosem, ogórkiem, zieloną cebulką oraz sałatą. Smacznego!
A jeśli macie ochotę na tradycyjną kaczkę pieczoną z jabłkami, klikajcie po PRZEPIS.