Co na obiad: kaczka po pekińsku wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: kaczka po pekińsku wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ten przepis na kaczkę po pekińsku to wyzwanie...ale któż z pasjonatów gotowania go nie podejmie, żeby wypróbować pyszny przepis. A jeśli lubicie dania z kaczki, przygotujcie tradycyjną pieczoną kaczkę z jabłkami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przyprawa 5 smaków:

  • laska cynamonu

    2 sztuki
  • anyż

    2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy

    2 łyżeczki
  • koper włoski - nasiona

    2 łyżeczki
  • goździki

    10-12
  • sól morska

    1 łyżeczka

Na solankę:

  • woda

    2,5 litra
  • ocet

    100 mililitrów
  • sól morska

    1 łyżka

Na marynatę/sos:

  • miód

    1 łyżka
  • sos sojowy ciemny

    80 mililitrów
  • ocet

    50 mililitrów
  • sos hoisin

    200 mililitrów
  • przyprawa pięciu smaków

    całość

Kaczka:

  • kaczka

    1 sztuka
  • imbir świeży

    5 plastrów
  • zielona cebulka

    3-4 sztuki
  • marynata

    5 łyżek

Na naleśniki (32 sztuki):

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • woda gorąca

    150 mililitrów

Dodatki:

  • liście sałaty

    kilka sztuk
  • ogórek

    1 sztuka
  • zielona cebulka

    kilka sztuk
  • marynata

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 Do wody dodajemy ocet oraz sól, i mieszamy do rozpuszczenia soli, po czym wkładamy kaczkę i odstawiamy na 1 godzinę.

W tym czasie na suchej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, pieprz oraz koper przez ok 2 minuty. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza lub młynka, dodajemy odrobinę soli i mielimy na proszek.

Po godzinie kaczkę wyciągamy i suszymy, a wodę przelewamy do naczynia o jak największej średnicy i zagotowujemy.

W tym czasie w misce dokładnie łączymy wszystkie składniki na marynatę, połowę odkładamy na później, 1/4 wkładamy wraz z imbirem oraz zieloną cebulką do środka kaczki, po czym dokładnie ją zamykamy, a resztę wlewamy do gotującej się solanki.

Gdy solanka się gotuje, za pomocą chochli blanszujemy kaczkę.

Zblanszowaną kaczkę odstawiamy tak, by nie dotykała dna, chłodzimy po czym odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 5 dni.

Zamarynowaną kaczkę smarujemy marynatą i pieczemy w powietrzu, pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180°C, pamiętając by po pół godziny ją obrócić.

Kiedy kaczka się piecze do mąki dodajemy wrzątek, dokładnie wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy na 20 minut pod przykryciem by odpoczęło.

Po 20 minutach ciasto dzielimy na 8 części, każdą część na 4 i formujemy naleśniki o grubości 3-4 mm.

Uformowane naleśniki gotujemy na parze przez 15-20 minut.

Kiedy naleśniki się gotują, a czas pieczenia kaczki się skończył, podkręcamy temp. do 230°C i pieczemy ją jeszcze 30 minut, pamiętając by po 15 minutach ją obrócić.

Gotową kaczkę kroimy i podajemy w naleśniku wraz z sosem, ogórkiem, zieloną cebulką oraz sałatą. Smacznego!

A jeśli macie ochotę na tradycyjną kaczkę pieczoną z jabłkami, klikajcie po PRZEPIS.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat