Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidorki koktajlowe
200 g -
ser żółty
60 g -
jajko
4 -
mąka pszenna
40 g -
śmietana
150 ml -
cebula czerwona
1 sztuka -
sos sałatkowy paprykowo-ziołow
1 opakowanie -
olej
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
skórka z cukinii
200 g -
masło do foremek
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Clafoutis z cukinią
Kokilki smarujemy masłem.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C .
Zaczynamy przygotowanie omletu od zmiksowania jajek ze szczyptą soli.
Sos sałatkowy mieszamy w oleju i odstawiamy na 5 minut.
Do zmiksowanych jaj dosypujemy przesianą mąkę .
Wlewamy śmietanę oraz odstawiony sos.
Miksujemy na jednolite ciasto.
Cebule kroimy w drobna kosteczkę ,ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy do ciasta.
Doprawiamy pieprzem.
W kokilkach układany 1 - 1,5 cm paski cukinii po okręgu tak by dotykały ich ścianek.
Zmiksowaną masę przelewamy pomału do każdej z nich.
Na wierzchu układamy umyte pomidorki koktajlowe wraz z ogonkami.
Wstawiamy na kratkę w piekarniku i pieczemy 40 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Delikatnie cienkim nożem rysujemy po okręgu kokilki by omlet się odkleił ,obracamy do góry dnem i wyjmujemy delikatnie na dłoń ,następnie układamy pomidorkami do góry na talerzu.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)