Przepis i sposób przygotowania na: Ciężki tort czekoladowy z wiśniami
2. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj
3. Dodaj jajka (po 1), cały czas mieszając
4. Dodaj 100g pokruszonej mlecznej czekolady - mieszaj, aż się rozpuści
5. Przełóż ciasto do dwóch foremek (użyłam okrągłych o średnicy 24cm)
6. Piecz w 190⁰C przez ok 15minut (po 10min sprawdź patyczkiem czy jest w środku mokre – powinno być lepkie, ale nie płynące)
7. Wyjmij z pieca, zostaw do wystygnięcia
8. Rozpuść 250g mlecznej czekolady w 100ml śmietany (najwygodniej w kąpieli wodnej)
9. Przełóż do miseczki, wstaw do lodówki (czekolada tuż po rozpuszczeniu powinna mieć taką temperaturę, żeby można ją było bez problemu wstawić do lodówki)
10. Jak krem zgęstnieje będzie gotowy
11. Powtórz pkt 8-10 z białą czekoladą i pozostałą śmietaną
12. Wiśnie wrzuć na patelnię, postaw na małym ogniu i przykryj pokrywką
13. Jak puszczą trochę soku zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień na średni
14. Trzymaj na średnim ogniu aż odtają i odparuje jak najwięcej płynu (nie trzeba słodzić! ciasto będzie wystarczająco słodkie)
15. 1. blat posmaruj kremem z białej czekolady (zostaw trochę do ozdoby), nałóż połowę wiśni, połóż 2. blat, posmaruj kremem z mlecznej czekolady, ozdób pozostałymi wiśniami i kremem z białej czekolady
SMACZNEGO :)
PS: ciasto jest bardzo ciężkie i lepkie – nie da się go zjeść za dużo (chyba, że ktoś ma wprawę ;), z tego względu powinno starczyć nawet dla 12 osób.