Cierpki deser w pieczonej skórce grejpfruta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grejpfrut

    6 sztuk
  • jajko

    7 sztuk
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    150 gram
  • migdały mielone

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grejpfruty dokładnie oczyścić pod wodą, skórkę wyszorować najlepiej szczoteczką. Osuszyć z nadmiaru wody. Odciąć wierzch w poziomie (około 1/5 owocu). Nożykiem wyciąć miąższ z środka i wycisnąć z niego sok. Grejpfruty powinny być oczyszczone w środku aż do białej skórki (twardego, białego miąższu okrywającego od środka łupinę). Jaja umyć, rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru na puszek. Następnie dodać mielone migdały oraz mąkę. Miksując na niskich obrotach stopniowo dolewać wyciśnięty z grejpfrutów sok. Następnie ubić białka na sztywną pianę. Następnie miksując mikserem na najniższych obrotach dodawać do ubitej piany pozostały cukier. Gotową pianę z cukrem stopniowo dodawać do masy grejpfrutowej cały czas delikatnie miksując. Tak powstałą masą napełniać skórki grejpfrutów (nie dopełniać do pełna - zostawić 0,5 cm od wierzchu). Tak przygotowane grejpfruty wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut. Należy podawać zaraz po wyciągnięciu, na ciepło. Przygotowany deser można przyozdobić listkami mięty.

Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 10.01.2012 09:26
smaczny
Margo1 10.01.2012 09:26
smaczny
krystyna24 02.09.2011 23:00
pycha
Kate131 14.08.2011 08:39
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat