Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony łosoś 100 gram
mąka 250 gram
koperek 2 łyżki
mak 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
mleko 3,2% 140 ml
jaja 3 sztuki
masło 25 gram
sól i pieprz do smaku
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
drożdże suche 1 opakowanie
parmezan starty 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem

Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury.
Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 04.03.2014 11:22
Cudnie wyglądają i na pewno smaczne :-)
Łucja 27.10.2013 18:06
fantastyczne bułeczki!
Mniam 16.10.2013 15:25
Pyszne muszą być!
bogusia19 16.10.2013 15:12
pyszne są!!
brioszka 16.10.2013 14:46
bardzo fajny pomysł!
idealme 16.10.2013 14:46
pyszności! :)
lara 16.10.2013 14:45
są naprawdę dobre!
dodi 16.10.2013 14:10
smakowite bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak