Bułeczki drożdżowe z serem

Bułeczki drożdżowe z serem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    50 gramów
  • mąka

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    4 łyżki

Ciasto:

  • mąka

    1/2 kilograma
  • cukier

    40 gramów
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • margaryna

    1/4 kostki
  • olej

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • ser biały

    500 gramów
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

Kruszonka:

  • mąka

    125 gramów
  • cukier

    75 gramów
  • masło

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z serem foto

Składniki na rozczyn (drożdże, cukier, mąkę) rozmieszać w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z serem foto

Suche składniki na ciasto wymieszać w misce, następnie dodać rozczyn, roztopioną, przestudzoną margarynę, jajko i żółtka oraz ciepłe (nie gorące!) mleko. Zagnieść ciasto i odstawić przynajmniej na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z serem foto

Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać cukier i żółtko, wymieszać do połączenia składników.

Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z serem foto

Przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać posiekane zimne masło i szybko połączyć samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!)

Krok 5 - Bułeczki drożdżowe z serem foto

Z wyrośniętego ciasta uformować 2 podłużne wałki i pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć na dłoni, na środku nałożyć porcję sera i zawinąć w kulkę.

Tak przygotowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypać kruszonką.

Piec około 30 minut w 175-180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
HejMarta 02.09.2020 08:09
Co znaczy 50 gram ? Gram odmienia się przez przypadki, więc 50 gramów itd.
Doradca Smaku 15.09.2020 08:49
Dzień dobry, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Przepis został już poprawiony :) Pozdrawiamy
Bober 27.09.2018 18:10
Czy ktoś robił te bułki? Czy nie ma błędu w wadze cukru? Wyszły mi zakalce.
mcieslak04 29.09.2018 12:30
Mi też. Sądzę, ze tu powinno być 3-4łyżki max.
Patrycja33 01.10.2016 09:01
domowe buleczki uwielbiam :-)
Marta Ryżek-Kalkowska 30.09.2016 11:27
smacznie tutaj
Ilona_eS 29.09.2016 13:51
świetne buleczki, musze koniecznie podac je u siebie :)
Bober 27.09.2018 18:09
Robiłaś?
Wiktoria29 28.09.2016 15:54
dziękuję...
Wiktoria29 28.09.2016 15:54
dziękuje..
Iwusia 27.09.2016 23:10
uwielbiam takie bułeczki domowe z serem, są wspaniałe do mleczka czy kakao idealne
Renataj 27.09.2016 20:58
Czy mogłabym zamówić kilka sztuk na jutrzejsze śniadanko ? Wyglądają bardzo apetycznie:)
benka 27.09.2016 20:03
Pyszne bułeczki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat