Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z serem
Bułeczki drożdżowe z twarogiem na słodko to rozkoszna uczta dla podniebienia! Mięciutkie, puszyste bułeczki nadziane kremowym twarogiem to deser, który idealnie pasuje do porannej czy popołudniowej kawy i nieustannie zachwyca swoim smakiem. Ważną kwestią w przygotowaniu ciasta drożdżowego jest temperatura pokojowa wszystkich składników na nie. Jeśli będą zimne, ciasto może nie urosnąć, dlatego pamiętajcie o tym zabierając się za jego wyrabianie.
Kroki postępowania
Składniki na rozczyn (drożdże, cukier, mąkę) rozmieszać w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia.
Suche składniki na ciasto wymieszać w misce, następnie dodać rozczyn, roztopioną, przestudzoną margarynę, jajko i żółtka oraz ciepłe (nie gorące!) mleko. Zagnieść ciasto i odstawić przynajmniej na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać cukier i żółtko, wymieszać do połączenia składników.
Przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać posiekane zimne masło i szybko połączyć samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!)
Z wyrośniętego ciasta uformować 2 podłużne wałki i pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć na dłoni, na środku nałożyć porcję sera i zawinąć w kulkę.
Tak przygotowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypać kruszonką.
Piec około 30 minut w 175-180 stopniach.