Bułeczki drożdżowe z serem

Bułeczki drożdżowe z serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • drożdże świeże

    50 gram
  • mąka

    1 łyzeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    4 łyżki

ciasto

  • mąka

    1/2 kilograma
  • cukier

    40 gram
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • margaryna

    1/4 kostki
  • olej

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • sól

    1 szczpyta

dodatkowo

  • ser biały

    500 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

kruszonka

  • mąka

    125 gram
  • cukier

    75 gram
  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z serem foto
Składniki na zaczyn (drożdże, cukier,mąkę) rozmieszać w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z serem foto
Suche składniki na ciasto mieszamy w misce, następnie dodajemy zaczyn, roztopiona, przestudzoną margarynę, jajko i żółtka oraz ciepłe (nie gorące!!!) mleko.
Zagniatamy ciasto, odstawiamy przynajmniej na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z serem foto
Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy dodajemy cukier i żółtko, mieszamy do połączenia składników.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z serem foto
przygotowujemy kruszonkę
Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!)
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe z serem foto
Z wyrośniętego ciasta formujemy 2 podłużne wałki, które kroimy na równe kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy na dłoni, na środku nakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 30 minut w 175-180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bober

27.09.2018 18:10
Czy ktoś robił te bułki? Czy nie ma błędu w wadze cukru? Wyszły mi zakalce.

mcieslak04

29.09.2018 12:30
Mi też. Sądzę, ze tu powinno być 3-4łyżki max.

Patrycja33

01.10.2016 09:01
domowe buleczki uwielbiam :-)

Marta Ryżek-Kalkowska

30.09.2016 11:27
smacznie tutaj

Ilona_eS

29.09.2016 13:51
świetne buleczki, musze koniecznie podac je u siebie :)

Bober

27.09.2018 18:09
Robiłaś?

Wiktoria29

28.09.2016 15:54
dziękuję...

Wiktoria29

28.09.2016 15:54
dziękuje..

Iwusia

27.09.2016 23:10
uwielbiam takie bułeczki domowe z serem, są wspaniałe do mleczka czy kakao idealne

Renataj

27.09.2016 20:58
Czy mogłabym zamówić kilka sztuk na jutrzejsze śniadanko ? Wyglądają bardzo apetycznie:)

benka

27.09.2016 20:03
Pyszne bułeczki.

Wiktoria29

27.09.2016 19:58
dziękuję...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat