Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rozczyn:
-
drożdże świeże
50 gramów -
mąka
1 łyżeczka -
cukier
1 łyżeczka -
mleko
4 łyżki
Ciasto:
-
mąka
1/2 kilograma -
cukier
40 gramów -
cukier waniliowy
1 sztuka -
margaryna
1/4 kostki -
olej
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
2 sztuki -
mleko
3/4 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Dodatkowo:
-
ser biały
500 gramów -
żółtko jajek
1 sztuka -
cukier waniliowy
1 sztuka
Kruszonka:
-
mąka
125 gramów -
cukier
75 gramów -
masło
100 gramów
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki drożdżowe z serem
Kroki postępowania

Składniki na rozczyn (drożdże, cukier, mąkę) rozmieszać w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia.

Suche składniki na ciasto wymieszać w misce, następnie dodać rozczyn, roztopioną, przestudzoną margarynę, jajko i żółtka oraz ciepłe (nie gorące!) mleko. Zagnieść ciasto i odstawić przynajmniej na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać cukier i żółtko, wymieszać do połączenia składników.

Przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać posiekane zimne masło i szybko połączyć samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!)

Z wyrośniętego ciasta uformować 2 podłużne wałki i pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć na dłoni, na środku nałożyć porcję sera i zawinąć w kulkę.
Tak przygotowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypać kruszonką.
Piec około 30 minut w 175-180 stopniach.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)