Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na drożdżowe bułeczki

  • mąka pszenna typ 500

    250 g
  • drożdże suche

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    30 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • mleko ciepłe

    145 ml
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło

    30 g

Składniki na krem

  • mleko

    270 ml
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jaja

    2 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    60 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    15 g
  • sól

    1 szczypta

Składniki na sos truskawkowy

  • truskawki świeże

    250 g
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cukier

    60 g

Dodatkowo

  • tłuszcz do formy

  • mięta liście

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła mieszamy razem i wyrabiamy aż się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 równych części (po ok. 60 g każda) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Przygotowanie kremu:
W misce ubijamy jajka, żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę i sól cały czas ucierając. W rondelku doprowadzamy mleko do wrzenia i delikatnie wlewamy do masy jajecznej cały czas ucierając. Krem budyniowy przekładamy do rondelka po mleku i gotujemy aż zgęstnieje często mieszając żeby się nie przypalił. Gotowy krem odstawiamy żeby wystygł.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Przygotowanie sosu truskawkowego:
Do rondelka wlewamy sok z ½ cytryny, cukier, ekstrakt z wanilii i wrzucamy 60 g drobno pokrojonych truskawek. Całość gotujemy na średnim ogniu aż otrzymamy gęsty sos. Odstawiamy aż ostygnie. Do zimnego sosu dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w małe kawałki, mieszamy.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia muffinów smarujemy tłuszczem. Z kawałków ciasta w dłoniach formujemy okrągłe placki, które wkładamy do otworów blachy, a następnie nakładamy do środka krem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Upieczone bułeczki delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Na wierzch każdej nakładamy po łyżce sosu truskawkowego. Dekorujemy listkami mięty lub fiołkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 15.04.2015 22:06
Poproszę jedną :)
tytka 14.04.2015 22:42
prześlicznie wyglądają
mami93 14.04.2015 22:39
przepysznie :)
Malinka 14.04.2015 20:59
Prezentują się przepysznie! Zjadłabym co najmniej 3 :)
Hrabina w kuchni 14.04.2015 20:51
Wspaniałe...jem oczami.
bietka 14.04.2015 20:34
ja poproszę chociaż jedną :)
Kolorowa 14.04.2015 20:08
Powiew świeżości ;)
Internetowa Kuchnia 14.04.2015 19:20
bardzo apetyczne
bogusia 82 14.04.2015 19:11
Piękne i pyszne:)
Justi2401 14.04.2015 18:59
Aż chce się wyciągnąć rękę po nie, tak kusząco wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat