Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na drożdżowe bułeczki

  • mąka pszenna typ 500

    250 g
  • drożdże suche

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    30 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • mleko ciepłe

    145 ml
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło

    30 g

Składniki na krem

  • mleko

    270 ml
  • jajka

    2 szt
  • żółtko jaja

    2 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    60 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    15 g
  • sól

    1 szczypta

Składniki na sos truskawkowy

  • truskawki świeże

    250 g
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cukier

    60 g

Dodatkowo

  • tłuszcz do formy

  • mięta liście

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła mieszamy razem i wyrabiamy aż się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 równych części (po ok. 60 g każda) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Przygotowanie kremu:
W misce ubijamy jajka, żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę i sól cały czas ucierając. W rondelku doprowadzamy mleko do wrzenia i delikatnie wlewamy do masy jajecznej cały czas ucierając. Krem budyniowy przekładamy do rondelka po mleku i gotujemy aż zgęstnieje często mieszając żeby się nie przypalił. Gotowy krem odstawiamy żeby wystygł.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Przygotowanie sosu truskawkowego:
Do rondelka wlewamy sok z ½ cytryny, cukier, ekstrakt z wanilii i wrzucamy 60 g drobno pokrojonych truskawek. Całość gotujemy na średnim ogniu aż otrzymamy gęsty sos. Odstawiamy aż ostygnie. Do zimnego sosu dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w małe kawałki, mieszamy.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia muffinów smarujemy tłuszczem. Z kawałków ciasta w dłoniach formujemy okrągłe placki, które wkładamy do otworów blachy, a następnie nakładamy do środka krem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Upieczone bułeczki delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Na wierzch każdej nakładamy po łyżce sosu truskawkowego. Dekorujemy listkami mięty lub fiołkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 15.04.2015 22:06
Poproszę jedną :)
tytka 14.04.2015 22:42
prześlicznie wyglądają
mami93 14.04.2015 22:39
przepysznie :)
Malinka 14.04.2015 20:59
Prezentują się przepysznie! Zjadłabym co najmniej 3 :)
Hrabina w kuchni 14.04.2015 20:51
Wspaniałe...jem oczami.
bietka 14.04.2015 20:34
ja poproszę chociaż jedną :)
Kolorowa 14.04.2015 20:08
Powiew świeżości ;)
Internetowa Kuchnia 14.04.2015 19:20
bardzo apetyczne
bogusia 82 14.04.2015 19:11
Piękne i pyszne:)
Justi2401 14.04.2015 18:59
Aż chce się wyciągnąć rękę po nie, tak kusząco wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat