Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemny żytni chleb polski

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 50 g
woda 75 g
mąka żytnia 75 g typ 720
pozostałe składniki:
woda 250 g
mąka pszenna 350 g typ 650
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 10 g
mąka żytnia 150 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemny żytni chleb polski

Kroki postępowania

1
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać zakwas (dokarmiony rano, czyli około 12 h wcześniej) z wodą i mąką. Przykryć folią i odstawić. Następnego dnia rano dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść, lekko podsypując mąką uformować okrągły bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Ciemny żytni chleb polski foto
2
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2 - Ciemny żytni chleb polski foto
3
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, wstawić chleb i piec około 30 minut.

Po tym czasie powinien wydać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu, jeśli nie, należy go dopiec kilka minut. Jeśli jest gotowy, położyć na kratce do ostygnięcia
Krok 3 - Ciemny żytni chleb polski foto
4
Kroić po całkowitym ostudzeniu. Chlebek ten bardzo długo zachowuje świeżość
Krok 4 - Ciemny żytni chleb polski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.12.2013 14:48
Lubię taki domowy chlebek
RenataZ-et 20.12.2013 21:00
super chlebuś
Alex_M 25.08.2013 08:27
@Habibi, a więc, byle do jesieni ;)
caralajna 25.08.2013 07:55
wspaniały chleb :)
Habibi 25.08.2013 07:34
a ja niestety muszę poczekać, aż kaloryfery zaczną grzać, bo zepsułam już dwa zakwasy :( jakoś latem mi nie wychodzi świeży zakwas ... nawet na słońcu... a starego nie mogłam zreanimować - nawet dwa dni dokarmiania nie pomogły...
pajbek 24.08.2013 14:53
Chętnie bym kromeczkę zjadła :-)
2milutka 24.08.2013 14:31
domowy najlepszy:)
bogusia19 24.08.2013 14:18
pyszny ten chlebek
eMMe 24.08.2013 14:02
Taki chlebek jest najlepszy:)
dodi 24.08.2013 13:59
domowy zawsze na pierwszym miejscu
gosia56 24.08.2013 13:43
super ten twój chlebuś
Alex_M 24.08.2013 12:17
@Beatris, hoduj zakwas i do dzieła :) warto bo jest pyszny! @Paulinko, polecam! i daj znać jak wyszedł :)
paulina2157 24.08.2013 12:03
Alex też dziś piekę chlebek żytni ale na drożdżach po niedzieli upiekę na zakwasie z Twojego przepisu :)
Beatris 24.08.2013 11:46
Zazdroszczę Ci takiego chlebka na zakwasie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak