Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chleb mieszany "nocny" na zakwasie

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na chleb mieszany "nocny" na zakwasie, który zawsze wychodzi. Zobacz przepis i sposoby jego pieczenia!

Składniki:

zakwas żytni
200 gramów
woda letnia
250 mililitrów
sól
10 gramów
Sklep Prymat
miód płynny
20 gramów
mąka żytnia typ 720
150 gramów
mąka pszenna typ 650
350 gramów
Kminek cały Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
otręby
do posypania blaszki
smalec
do smarowania blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany "nocny" na zakwasie

Chleb mieszany "nocny" na zakwasie - przepis, który pokochało wielu użytkowników, bo zawsze wychodzi, a pieczywo jest pyszne. Chleb można upiec w blaszce lub w rękawie do pieczenia.

Kroki postępowania

1
Połączyć aktywny zakwas żytni z letnią wodą, solą i płynnym miodem - wymieszać do jednolitej kondsystencji.
Krok 1 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
2

Wsypać mąkę żytnią typ 720, pszenną typ 650 oraz ziarna kminku.

Krok 2 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
3
Za pomocą łyżki wymieszać wstępnie składniki - jeśli ciasto jest zbyt zwarte do mieszania łyżką, wyrobić krótko hakami miksera.
Krok 3 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
4
Ciasto chlebowe nakryć i ostawić na noc do wyrośnięcia w temp. pokojowej.
Szybkość wzrostu zależy od mocy zakwasu. U mnie w temp. 21-22*C rosło ok. 10 godzin.
Krok 4 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
5
Wyrośnięte ciasto, które powiększyło objętość trzy razy lub bardziej przemieszać w celu odgazowania - ponownie nakryć i pozostawić jeszcze na 3-5 godzin. Przy drugim rośnięciu wystarczy podwojenie objętości.
Krok 5 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
6
Dużą szeroką keksówkę albo dwie mniejsze posmarować dość grubo smalcem i dokładnie posypać otrębami pszennymi - przełożyć ciasto i mokrą dłonią wyrównać powierzchnię. Foremkę włożyć do foiowej torby i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto
7
Nagrzać piekarnik do 220-230*C, na dnie umieścić pojemnik z zimną wodą i dodatkowo spryskać wodą wnętrze nagrzanego piekarnika. Włożyć foremkę z chlebem i piec ok. 20 minut, a w międzyczasie kilka razy smarować wierzch bochenka zimną wodą. Podpieczony chleb ostrożnie wyjąć z foremki i postawić na kratce - dopiekać ok.10-15 minut z termoobiegiem.
Krok 7 - Chleb mieszany "nocny" na zakwasie foto

Więcej przepisów na domowe chleby znajdziesz w zbiorze CHLEB - POLECANE PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mania 04.10.2023 09:32
Chleb udaje się za każdym razem i jest pyszny! Dziękuję, że podzieliłaś się przepisem. U mnie wyrasta nieco szybciej, a że zle sypiam to wykorzystuje to i wyrabiam ciasto o 3.00 i 6.00 a potem piekę.
Kasia 30.07.2022 23:49
Wsadz chleb do rekawa do pieczenia -chleb wyjdzie rewelacyjny ,cienka skorka chrupiaca i wilgotny środek jak ze sklepu
Doradca Smaku 03.08.2022 09:38
Chętnie wypróbujemy! Dziękujemy za poradę :)
AsiaaK 13.09.2017 22:46
rewelka! ;p
jejkuchnia 13.09.2017 13:59
Pyszny taki domowy chlebek. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak