Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
margaryna
125 gramów -
cukier
3/4 szklanki -
jajko
2 sztuki -
mąka tortowa
2 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
mleko
1 szklanka -
dżem wiśniowy
5 łyżeczek -
Cynamon mielony Prymat
2 łyżeczki -
kakao
2 łyżki
Masa:
-
serek mascarpone
250 gramów -
śmietana 30%
330 mililitrów -
cukier puder
3 łyżki
Dodatkowo:
-
dżem wiśniowy
-
kakao do posypania
Przepis i sposób przygotowania Ciemne ciasto przekładane serkiem mascarpone
Przygotowanie ciasta: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem. Gdy powstanie gładka masa dodać całe jajka, następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko. Kolejno do ciasta dodać dżem, kakao i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy 20x30 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Przygotowanie masy: Śmietanę kremówkę ubić na niskich obrotach, następnie dodać do niej serek mascarpone i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta: Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć masą. Ciasto można podzielić na 2 części. Jedną połowę ciasta przekroić na pół, dolną część posmarować dżemem i posmarować masą z serka mascarpone. Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować cienko masą i posypać kakao.
Drugą połowę nie przekrawać, tylko po górze posmarować dżemem i masą, posypać kakao. Gotowe ciasto odstawić w zimne miejsce na 2 godziny.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)