Przepis i sposób przygotowania na: Ciemne ciasto przekładane serkiem mascarpone
Przygotowanie ciasta: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem. Gdy powstanie gładka masa dodać całe jajka, następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko. Kolejno do ciasta dodać dżem, kakao i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy 20x30 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Przygotowanie masy: Śmietanę kremówkę ubić na niskich obrotach, następnie dodać do niej serek mascarpone i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta: Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć masą. Ciasto można podzielić na 2 części. Jedną połowę ciasta przekroić na pół, dolną część posmarować dżemem i posmarować masą z serka mascarpone. Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować cienko masą i posypać kakao.
Drugą połowę nie przekrawać, tylko po górze posmarować dżemem i masą, posypać kakao. Gotowe ciasto odstawić w zimne miejsce na 2 godziny.