Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso cielęce bez kości (łopatka)
60 dag -
sok jabłkowy
2 szklanki -
cebula
1 szt -
świeży majeranek
1 łyżka -
mąka
1 łyżka -
masło
2 łyżka -
sok z cytryny
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Cielęcina z majerankiem w soku jabłkowym
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć mięso, skropić pozostałym stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy mięso się zrumieni , zalać je sokiem jabłkowym, przykryć pokrywką i dusić około 40 minut. Przyprawić sokiem z cytryny i jeśli trzeba solą. Podawać z kluskami kładzionymi i surówką.
Komentarze (3)