Cielęce pulpeciki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    800 gram
  • cebula

    1 sztuk
  • jajko

    1 sztuk
  • bułka czerstwa

    0,5 sztuk
  • masło

    2 łyżka
  • mleko

    1/2 szklanka
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    2 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • pieprz

    1/2 łyżeczka
  • olej

    1/4 szklanka
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • woda

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso cielęce opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, ostudzić, dodać do mięsa, wbić jajko, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do składników, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz. Wymieszać i wyrobić składniki, formować kulki, wkładać do rondelka z olejem i obsmażyć delikatnie, dodać wodę i dusić pod przykryciem. Na koniec do kubeczka wsypać mąkę, wlać powstały sos z duszenia, rozprowadzić mąkę i wlać do pulpetów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat