Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęce kryzki zwane flaczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki 500 g
marchewka 3
seler 1/2
pietruszka 1
cebula 1
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 4
imbir starty 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
kości wołowe 1 kg
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęce kryzki zwane flaczkami

Kroki postępowania

1
Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.
Krok 1 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
2
W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę. Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut.
Krok 2 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
3
Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.
Krok 3 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
4
Tak przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.
Krok 4 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
5
Wsypuję mąkę. Mieszam i chwilę smażę.
Krok 5 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
6
Zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.
Krok 6 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
7
Obrane warzywa dokładnie myję.
Krok 7 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
8
Kroję je w słupku.
Krok 8 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
9
Tak przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).
Krok 9 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
10
W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.
Krok 10 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
11
Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.
Krok 11 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
12
Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek.
Krok 12 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
13
Chwilę gotuję i gotowe.
Krok 13 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto
14
Podałem z bułką pszenną. Smacznego.
Krok 14 - Cielęce kryzki zwane flaczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 21.02.2013 23:13
super
Andysz 12.12.2012 13:10
pychota!
usmiech 24.09.2012 22:53
ciekawe
Barbara/zuza22_85 24.09.2012 22:11
bardzo dobre
staropolanka5 24.09.2012 21:43
bardzo lubię
Sroczka 24.09.2012 21:20
Z chęcią zjadłabym porcyjkę.
Beatris 24.09.2012 21:10
Flaki bardzo lubię, ale jest to jedna z nielicznych potraw, którą wolę kupić. Plusik za to, że ugotowałeś je sam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak