Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cielęce cynaderki w sosie cebulowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki
cebule 2
masło klarowane 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 4 ziarenka
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: cielęce cynaderki w sosie cebulowym

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl

Opłucz nerki i usuń z nich błony oraz tłuszcz. Włóż do głębokiej miseczki i zalej zimną wodą – odstaw na godzinę.Po tym czasie wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem oraz obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane (albo olej) i obsmaż nerki na rumiano ze wszystkich stron, następnie przenieś je na deseczkę i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Usuń wewnętrzne żyły, a wyciekającą krew dolej do sosu (następny krok mówi o tym, jak go zrobić). Tak oporządzone ćwiartki ponownie umieść na patelni i przypiecz w miejscach przecięcia. Smaż po dwie minuty z każdej strony, znowu przełóż je na deseczkę i pokrój na półcentymetrowe plasterki. Dodaj je do sosu , doprowadź go do wrzenia i zdejmij z kuchenki.
Krok 1 - cielęce cynaderki w sosie cebulowym foto
2
W tym czasie możesz zacząć przygotowywać sos: posiekaj cebule i zrumień je na maśle w rondelku. Do garnuszka z cebulą wsyp dwie łyżki mąki i smaż przez dwie minuty – w ten sposób powstanie zasmażka, do której, nie przestając mieszać, należy wlać szklankę (250 ml) wody, doprawić 1/4 łyżeczki soli, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Po kwadransie gotowania trzeba tę mieszaninę przetrzeć przez sito. Kolejne zadanie to stworzenie odrobiny karmelu: na patelnię wsyp łyżeczkę cukru, kiedy zbrązowieje, wlej 5 łyżek wody i zamieszaj, po czym połącz z sosem. Teraz pozostało go tylko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 2 - cielęce cynaderki w sosie cebulowym foto
3
Potrawkę możesz podać z ziemniakami, ja wykorzystałam do niej zrobione w ilości hurtowej kopytka.
Krok 3 - cielęce cynaderki w sosie cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 11.11.2012 00:20
lubię podroby w sosie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak