cielęce cynaderki w sosie cebulowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cebule

    2
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    1
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - cielęce cynaderki w sosie cebulowym foto
Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl

Opłucz nerki i usuń z nich błony oraz tłuszcz. Włóż do głębokiej miseczki i zalej zimną wodą – odstaw na godzinę.Po tym czasie wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem oraz obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane (albo olej) i obsmaż nerki na rumiano ze wszystkich stron, następnie przenieś je na deseczkę i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Usuń wewnętrzne żyły, a wyciekającą krew dolej do sosu (następny krok mówi o tym, jak go zrobić). Tak oporządzone ćwiartki ponownie umieść na patelni i przypiecz w miejscach przecięcia. Smaż po dwie minuty z każdej strony, znowu przełóż je na deseczkę i pokrój na półcentymetrowe plasterki. Dodaj je do sosu , doprowadź go do wrzenia i zdejmij z kuchenki.
Krok 2 - cielęce cynaderki w sosie cebulowym foto
W tym czasie możesz zacząć przygotowywać sos: posiekaj cebule i zrumień je na maśle w rondelku. Do garnuszka z cebulą wsyp dwie łyżki mąki i smaż przez dwie minuty – w ten sposób powstanie zasmażka, do której, nie przestając mieszać, należy wlać szklankę (250 ml) wody, doprawić 1/4 łyżeczki soli, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Po kwadransie gotowania trzeba tę mieszaninę przetrzeć przez sito. Kolejne zadanie to stworzenie odrobiny karmelu: na patelnię wsyp łyżeczkę cukru, kiedy zbrązowieje, wlej 5 łyżek wody i zamieszaj, po czym połącz z sosem. Teraz pozostało go tylko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 3 - cielęce cynaderki w sosie cebulowym foto
Potrawkę możesz podać z ziemniakami, ja wykorzystałam do niej zrobione w ilości hurtowej kopytka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 11.11.2012 00:20
lubię podroby w sosie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat