Przepis i sposób przygotowania na: cielęce cynaderki w sosie cebulowym
Kroki postępowania
Opłucz nerki i usuń z nich błony oraz tłuszcz. Włóż do głębokiej miseczki i zalej zimną wodą – odstaw na godzinę.Po tym czasie wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem oraz obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane (albo olej) i obsmaż nerki na rumiano ze wszystkich stron, następnie przenieś je na deseczkę i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Usuń wewnętrzne żyły, a wyciekającą krew dolej do sosu (następny krok mówi o tym, jak go zrobić). Tak oporządzone ćwiartki ponownie umieść na patelni i przypiecz w miejscach przecięcia. Smaż po dwie minuty z każdej strony, znowu przełóż je na deseczkę i pokrój na półcentymetrowe plasterki. Dodaj je do sosu , doprowadź go do wrzenia i zdejmij z kuchenki.