Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca w zielonym sosie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 200 g
szpinak mrożony 450 g
mascarpone
cebula
śmietana 2 łyżki
mleko 0,5 szklanki
rukola 3 garście
piersi z kurczaka 2
posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki
makaron jajeczny
olej
ząbek czosnku
sól
pieprz
chilii

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca w zielonym sosie

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc - ok 12 godzin.
Krok 1 - Ciecierzyca w zielonym sosie foto
2
Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam.
Krok 2 - Ciecierzyca w zielonym sosie foto
3
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam. Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili.
Krok 3 - Ciecierzyca w zielonym sosie foto
4
Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem lub można je również zmasakrować blenderem i dodaję do reszty. Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego jak bardzo gęsty sos lubicie.
Krok 4 - Ciecierzyca w zielonym sosie foto
5
Całość doprawiam chili aby danie było dość pikantne.
Krok 5 - Ciecierzyca w zielonym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 21.01.2015 07:30
fajny pomysł na przepis z ciecierzycą
Pomocnik 25.05.2013 10:44
super ciecierzyca
lawenda 24.05.2013 22:15
ale pyszne!
idealme 24.05.2013 21:57
fajny pomysł :)
Ania321 24.05.2013 20:28
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak