Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ziemniaczane na pizzę

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
ziemniaki ugotowane 300 g
jajko 1
masło 2 łyżki
mleko 1/2 szkl.
drożdże 25 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
zioła włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ziemniaczane na pizzę

Ciepłe mleko posolić, posłodzić, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę mąki i wymieszać do rozpuszczenia - odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć na gorąco przez praskę, dodać masło, aby się rozpuściło, i pozostawić do ostygnięcia.
Wbić jajko, wlać zaczyn drożdżowy, dodać mąkę, mieszankę ziół i zagnieść ciasto.

Rozwałkować do wielkości formy, podsypując dodatkową mąką i pozostawić do wyrośnięcia.
Dalej postępować, jak przy klasycznej pizzy.
Piec w temperaturze 200-210*C, najlepiej z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 04.07.2013 19:32
jeszcze nie próbowałam-może jutro
jolanta53 30.01.2013 10:24
wypróbowane :) jest miękkie i nie wysycha jak zwykle drożdżowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak