Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem - runo leśne
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Szpinak rozmrozić i pozostawić na sitku, aby ociekł.
Białka oddzielić od żółtek. Zacząć ubijanie białek i stopniowo dodawać cukier.
Do ubitych na sztywno białek dodawać kolejno żółtka i lekko zamieszać całość.
Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce i mieszać delikatnie do skończenia składników.
Dolać olej i wymieszać.
Dodać odciśnięty szpinak i wymieszać dokładnie całość.
Gotowe ciasto przełożyć na wysmarowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Galaretki zalać 3 szklankami wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać do nich truskawki (ja dodałam mrożone), wymieszać i przełożyć na przygotowane wcześniej ciasto.
Na galaretki wyłożyć masę przygotowaną z podanych składników.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać ostudzoną żelatynę. Dalej ubijać, a pod koniec dodać śmietanę fix i zamieszać.
Po wierzchu posypać okruszkami, z ciasta wcześniej skrojonego z wierzchu upieczonego ciasta. Pozostawić w chłodnym miejscu.