Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze szpinakiem - runo leśne

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka krupczatka 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
olej rzepakowy 1 szklanka
szpinak mrożony 450 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
tłuszcz do formy 30 gramów
jajko 4-5 sztuk

Masa:

śmietana 30% 3/4 litra
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda gorąca 1/5 szklanki

Masa galaretkowa:

galaretka truskawkowa 3 sztuki
mrożone truskawki 500 gramów
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem - runo leśne

Kroki postępowania

1

Przygotować wszystkie składniki. Szpinak rozmrozić i pozostawić na sitku, aby ociekł.

Krok 1 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
2

Białka oddzielić od żółtek. Zacząć ubijanie białek i stopniowo dodawać cukier. 

 

 

 

Krok 2 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
3

Do ubitych na sztywno białek dodawać kolejno żółtka i lekko zamieszać całość. 

 

Krok 3 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
4

Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce i mieszać delikatnie do skończenia składników. 

Krok 4 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
5

Dolać olej i wymieszać.

Krok 5 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
6

Dodać odciśnięty szpinak i wymieszać dokładnie całość. 

Krok 6 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
7

Gotowe ciasto przełożyć na wysmarowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez 50 minut.

Krok 7 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
8

Galaretki zalać 3 szklankami wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać do nich truskawki (ja dodałam mrożone), wymieszać i przełożyć na przygotowane wcześniej ciasto. 

Krok 8 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
9

Na galaretki wyłożyć masę przygotowaną z podanych składników.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać ostudzoną żelatynę. Dalej ubijać, a pod koniec dodać śmietanę fix i zamieszać. 

Krok 9 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto
10

Po wierzchu posypać okruszkami, z ciasta wcześniej skrojonego z wierzchu upieczonego ciasta. Pozostawić w chłodnym miejscu.

Krok 10 - Ciasto ze szpinakiem - runo leśne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.05.2016 21:48
smaczne i efektowne ciasto
jagoda5913 03.04.2016 20:20
bietka - zapomniałam o jajkach podać w składnikach są 4 szt
bietka 01.04.2016 07:40
Ile idzie jajek do ciasta ?
Iwusia 31.03.2016 23:14
smaczne połaczenie składników
halina17 31.03.2016 22:54
Pysznie wygląda ciasto.
ada.la 31.03.2016 21:56
podoba mi się ciasteczko
Róża1 31.03.2016 21:51
wspaniałe ciacho !!!!!!!!!!!!!
Barbara13 31.03.2016 20:19
fajne ciacho
IKrakowianka 31.03.2016 19:34
bardzo lubię takie ciasta
Ania321 31.03.2016 19:13
ciekawy przepis :)
noninka77 31.03.2016 17:41
Już od jakiegoś czasu się do niego przymierzam:)
Benita 31.03.2016 17:00
ciekawa propozycja
Beatris 31.03.2016 16:51
Wygląda bardzo smakowicie:)
KORAL 31.03.2016 15:39
Pyszności , lubię takie :)
KasiaK90 31.03.2016 15:20
jadłam:) pycha!
sliwka 31.03.2016 14:53
Uwielbiam, bardzo smaczne;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak