Ciasto ze sliwkami i bezową pianką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • żółtko jajek

    3 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    15 g
  • kwaśna śmietana

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna typ 450

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • oliwa

    5 łyżek

bezowa pianka

  • białko

    3 szt
  • cukier drobny

    100 g

dodatki

  • śliwki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ze sliwkami i bezową pianką foto
Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne owoce. Najlepsze będą te o kwaskowym smaku. Ja użyłam śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i niemal upieczone. W czasie, gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dodajemy drobny cukier i miksujemy aż się rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
Krok 2 - Ciasto ze sliwkami i bezową pianką foto
W czasie, gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dodajemy drobny cukier i miksujemy aż się rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat