Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Śliwy:
śliwek suszonych 30 dag
rodzynek 10-15 dag
mały słoik powideł śliwkowych
mąki pszennej 30 dag
masła 15 dag
cukier wanilinowy 1
cukru pudru 10 dag
jajko 1
żółtko jajek 1
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kwaśnej śmietany 3 łyżki
CIASTO UCIERANE
margaryny 25 dag
cukru kryształu 20 dag
mąki pszennej 20 dag
jajek 5
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mielonych orzechów 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

Śliwy: umyć, namoczyć i zagotować. Po wystudzeniu drobno posiekać. Teraz w sezonie można użyć świeżych śliw w ilości wg uznania (ja użyłam świeżych).

Ciasto kruche: Wszystkie składniki należy zagnieść i wyrobić.

Ciasto ucierane: żółtka, cukier i margarynę utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i pianę z białek.

Wyłożyć równo ciasto kruche do formy posmarować je powidłami, posypać rodzynkami i wyłożyć przygotowane śliwki. Wszystko zalać ciastem ucieranym, piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 05.10.2013 01:19
świetne ciasteczko na czasie
sylwia_mc 30.09.2013 08:52
Bardzo dziękuję za miłe komentarze ;)
caralajna 25.09.2013 07:37
lubię ciasta ze śliwkami
Róża1 24.09.2013 21:50
ze śliwkami , zawsze pyszne :-)
gosia56 24.09.2013 19:24
napewno pyszne ciasto
Czarnula87 24.09.2013 13:03
ze śliwkami chętnie zjem
Agata
Agata 24.09.2013 12:57
bardzo dobre ciasto
bietka 24.09.2013 12:44
smaczne ciacho :)
Sylwia26 24.09.2013 11:25
ślinka leci :) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak