Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Śliwy:

  • śliwek suszonych

    30 dag
  • rodzynek

    10-15 dag
  • mały słoik powideł śliwkowych

  • mąki pszennej

    30 dag
  • masła

    15 dag
  • cukier wanilinowy

    1
  • cukru pudru

    10 dag
  • jajko

    1
  • żółtko jajek

    1
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kwaśnej śmietany

    3 łyżki
  • CIASTO UCIERANE

  • margaryny

    25 dag
  • cukru kryształu

    20 dag
  • mąki pszennej

    20 dag
  • jajek

    5
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mielonych orzechów

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwy: umyć, namoczyć i zagotować. Po wystudzeniu drobno posiekać. Teraz w sezonie można użyć świeżych śliw w ilości wg uznania (ja użyłam świeżych).

Ciasto kruche: Wszystkie składniki należy zagnieść i wyrobić.

Ciasto ucierane: żółtka, cukier i margarynę utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i pianę z białek.

Wyłożyć równo ciasto kruche do formy posmarować je powidłami, posypać rodzynkami i wyłożyć przygotowane śliwki. Wszystko zalać ciastem ucieranym, piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 05.10.2013 01:19
świetne ciasteczko na czasie
sylwia_mc 30.09.2013 08:52
Bardzo dziękuję za miłe komentarze ;)
caralajna 25.09.2013 07:37
lubię ciasta ze śliwkami
Róża1 24.09.2013 21:50
ze śliwkami , zawsze pyszne :-)
gosia56 24.09.2013 19:24
napewno pyszne ciasto
Czarnula87 24.09.2013 13:03
ze śliwkami chętnie zjem
Agata 24.09.2013 12:57
bardzo dobre ciasto
bietka 24.09.2013 12:44
smaczne ciacho :)
Sylwia26 24.09.2013 11:25
ślinka leci :) mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat