Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
mąka tortowa
3/4 szklanka -
jajko
5 szt -
cukier
3/4 szklanka -
mąka ziemniaczana
1/4 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
woda
1 łyżka
Beza kokosowa
-
białko
7 szt -
wiórki kokosowe
300 gram -
cukier
1,5 szklanki -
mąka ziemniaczana
1,5 łyżki -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki
Masa wiśniowa
-
wiśnie bez pestek
2 szklanki -
sok z wiśni
1 litr (z kompotu) -
galaretka wiśniowa
1 szt -
budyń śmietankowy
2 szt
Krem budyniowy
-
mleko 3,2%
3 szklanki -
budyń waniliowy
2 szt -
żółtko jajek
3 szt -
masło
200 gram -
cukier
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i kokosową bezą.
Ciasto wylewamy na blachę (22 x 30 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 175*C.
Placek kokosowy::Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę ( taka sama wielkość jak piekliśmy biszkopt ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy około 20-25 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C. Kokos musi nabrać złotego koloru
Krem budyniowy: Zagotuj dwie szklanki mleka z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami i proszkiem budyniowym, dodaj do gotującego mleka energicznie mieszając. Zagotuj. Miękkie masło utrzyj i małymi porcjami dodawaj zimny ugotowany budyń. Krem wykładamy na zimny upieczony biszkopt.
Masa z wiśniami: 3/4 l soku z kompotu z wiśni ( można dodać wody z sokiem wiśniowym) zagotować. W ¼ litra soku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy sypką galaretki. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Na masę z wiśniami staramy się bardzo delikatnie ( jest bardzo łamliwy) przełożyć placek kokosowy.
Smacznego
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)