Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i kokosową bezą.
Ciasto wylewamy na blachę (22 x 30 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 175*C.
Placek kokosowy::Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę ( taka sama wielkość jak piekliśmy biszkopt ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy około 20-25 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C. Kokos musi nabrać złotego koloru
Krem budyniowy: Zagotuj dwie szklanki mleka z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami i proszkiem budyniowym, dodaj do gotującego mleka energicznie mieszając. Zagotuj. Miękkie masło utrzyj i małymi porcjami dodawaj zimny ugotowany budyń. Krem wykładamy na zimny upieczony biszkopt.
Masa z wiśniami: 3/4 l soku z kompotu z wiśni ( można dodać wody z sokiem wiśniowym) zagotować. W ¼ litra soku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy sypką galaretki. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Na masę z wiśniami staramy się bardzo delikatnie ( jest bardzo łamliwy) przełożyć placek kokosowy.
Smacznego