Ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i kokosową bezą.

Ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i kokosową bezą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka tortowa

    3/4 szklanka
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    3/4 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka

Beza kokosowa

  • białko

    7 szt
  • wiórki kokosowe

    300 gram
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki

Masa wiśniowa

  • wiśnie bez pestek

    2 szklanki
  • sok z wiśni

    1 litr (z kompotu)
  • galaretka wiśniowa

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    2 szt

Krem budyniowy

  • mleko 3,2%

    3 szklanki
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • żółtko jajek

    3 szt
  • masło

    200 gram
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i kokosową bezą.

Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, dalej ubijaj. Do piany z białek wbijamy po jednym żółtku i dalej ubijaj. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy
Ciasto wylewamy na blachę (22 x 30 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 175*C.

Placek kokosowy::Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę ( taka sama wielkość jak piekliśmy biszkopt ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy około 20-25 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C. Kokos musi nabrać złotego koloru

Krem budyniowy: Zagotuj dwie szklanki mleka z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami i proszkiem budyniowym, dodaj do gotującego mleka energicznie mieszając. Zagotuj. Miękkie masło utrzyj i małymi porcjami dodawaj zimny ugotowany budyń. Krem wykładamy na zimny upieczony biszkopt.

Masa z wiśniami: 3/4 l soku z kompotu z wiśni ( można dodać wody z sokiem wiśniowym) zagotować. W ¼ litra soku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy sypką galaretki. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Na masę z wiśniami staramy się bardzo delikatnie ( jest bardzo łamliwy) przełożyć placek kokosowy.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

IwonaKa 11.02.2016 20:54
wspaniałe to ciacho
Ada-Gaba 05.01.2016 20:05
pycha deserek
Grazyna0211 05.01.2016 19:42
świetne ciasto
gosia56 05.01.2016 18:15
Jak zwykle super ciasto u Ciebie.;)
adelajda 05.01.2016 18:11
Wow jakie smaczne :)
Iwusia 05.01.2016 17:11
uwielbiam takie ciasta
gusia1000 05.01.2016 17:09
Eleganckie ciasto.
Janina 05.01.2016 16:47
Pyszne ciacho;))
Renata9 05.01.2016 16:09
Twoje ciacho to po prostu "niebo w gębie" :-)
mirosława4 05.01.2016 15:22
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat