Ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    5 łyzek
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • jajka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczki
  • cukier

    6 łyzek
  • truskawki

    250 gram
  • śmietana

    500 ml
  • serek mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    1 łyzka
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka po czym nadal ubijamy. Następnie delikatnie mieszając łyżką mieszamy wszystko z mąkami i proszkiem. Biszkopt pieczemy w 160oC około 30 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko razem mieszamy mikserem.
Wystygnięty biszkopt przekrawamy na pół wzdłuż, przekładamy masą śmietanową, kładziemy drugą cześć ciasta. Wierzch smarujemy znowu masą i na kładziemy na wierzch truskawki. Całość zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 01.11.2014 22:01
jednoz moich uluionych
Anonimowy 12.04.2013 18:49
Na sam widok lekkie i pyszne:)
Anonimowy 06.04.2013 21:43
Ciasto bardzo pyszne:)
Anonimowy 03.04.2013 19:28
Pysznie u ciebie i wiosennie a nawet letnio:)
monisia1977 03.04.2013 08:35
super ciacho
bogusia19 02.04.2013 17:14
same pyszności
dodi 02.04.2013 17:03
mniam Pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat