CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretki truskawkowe

    3 -
  • jajka

    6 szt.
  • mąka

    1 szklanka g.
  • cukier puder

    1 szklanka g.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka -
  • budyń śmietankowy

    1 szt.
  • mleko

    500 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki -
  • cukier

    3 łyżki -
  • masło

    200 g.
  • truskawki

    500 g.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuścić w 1 l wrzącej wody, ostudzić
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier puder j jeszcze przez chwilę ubijać, dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie połączyć z masa jajeczną. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20-25 minut.
Krem: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki i cukru, ostudzić. Masło utrzeć na puszysto i stopniowo dodawać zimny budyń. Krem rozsmarować na biszkopcie. Na kremie rozłożyć pokrojone w plasterki truskawki, tak, aby zachodziły na siebie. Zalać gęstniejącą Galaretką, schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
annagebalska 02.05.2011 07:23
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat