Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
3 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier waniliowy
2 łyżeczki -
żółtko jajek
5 szt -
masło
10 dag -
margaryna
10 dag -
śmietana gęsta
1 łyżka -
cukier puder
10 dag -
kakao
1-2 łyżki
Pianka
-
białko
5 szt -
cukier
20 dag -
cukier waniliowy
2 łyżeczki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
sól
szczypta -
ocet
1 łyżka
Pozostałe
-
rabarbar
80 dag -
masło
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z rabarbarem i pianką
Kroki postępowania


Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć dużą kulkę ciasta.


Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, delikatnie wymieszać.


Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut. Pierwsze 20 minut piekarnik nastawić na pieczenie tylko dół a następnie góra i dół.
Komentarze (0)