Ciasto z rabarbarem i pianką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • żółtka

    5 szt
  • masło

    10 dag
  • margaryna

    10 dag
  • śmietana gęsta

    1 łyżka
  • cukier puder

    10 dag
  • kakao

    1-2 łyżki

Pianka

  • białka

    5 szt
  • cukier

    20 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • ocet

    1 łyżka

Pozostałe

  • rabarbar

    80 dag
  • masło

    1 łyżka
  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z rabarbarem i pianką foto
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier z wanilią, żółtka, masło, śmietanę i margarynę.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem i pianką foto
Wszystko posiekać, zagnieść ciasto. Odkroić 1/4, podzielić na pół i jedną część połączyć z kakao.

Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem i pianką foto
Blaszkę o wymiarach 36/24 wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć dużą kulkę ciasta.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem i pianką foto
Następnie wyłożyć obrany ze skórki i pokrojony rabarbar.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem i pianką foto
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią.

Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem i pianką foto
Tak przygotowaną piankę wyłożyć na rabarbar.

Krok 7 - Ciasto z rabarbarem i pianką foto
Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne i ciemne.

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut. Pierwsze 20 minut piekarnik nastawić na pieczenie tylko dół a następnie góra i dół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat