Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pianką śmietankową z mascarpone i frużeliną z rabarbaru
Rabarbar obrać i pokroić zalać 1 szkl. wody i gotować na małym ogniu. Kiedy rabarbar jest już rozgotowany rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Zostawiamy aby frużelina przestygła.
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem i nadal ubijając dodać mascarpone i rozpuszczoną żelatynę.
Z herbatników ułożyć prostokąt 4 x 4 herbatniki. Założyć prostokątną regulowaną obręcz i dopasować do kształtu herbatników. Na herbatniki wylać frużelinę, nakryć jednym płatem upieczonego ciasta, następnie wyłożyć piankę śmietankową. Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta. Nie pokrytą ciastem piankę na brzegach ciasta pokryć pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!