Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z pianką śmietankową z mascarpone i frużeliną z rabarbaru

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Blat

ciasto francuskie 1 op
jajko 1 szt
cukier 1 łyżka

Na piankę

śmietana 30% 400 g
serek mascarpone 200 g
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda gorąca 50 ml

Na frużelinę

rabarbar 1/2 kg
sok z cytryny 1/2 szt
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Ponad to

herbatniki 20 szt

Porada

Zamiast mąki ziemniaczanej używam niemieckiego dodatku do ciast o nazwie Tortenguss.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pianką śmietankową z mascarpone i frużeliną z rabarbaru

Ciasto przekroić na pół posmarować każdy kawałek roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i piec aż się zrumieni w nagrzanym do 200 st C piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić.
Rabarbar obrać i pokroić zalać 1 szkl. wody i gotować na małym ogniu. Kiedy rabarbar jest już rozgotowany rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Zostawiamy aby frużelina przestygła.

2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem i nadal ubijając dodać mascarpone i rozpuszczoną żelatynę.

Z herbatników ułożyć prostokąt 4 x 4 herbatniki. Założyć prostokątną regulowaną obręcz i dopasować do kształtu herbatników. Na herbatniki wylać frużelinę, nakryć jednym płatem upieczonego ciasta, następnie wyłożyć piankę śmietankową. Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta. Nie pokrytą ciastem piankę na brzegach ciasta pokryć pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 08.09.2016 23:00
ciekawie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak