Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechami włoskimi i miodem (Pszczółka babci Zosi)

5.0
(66)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 100g
jajko 1
cukier 100g
mąka 250g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 12% 4 łyżki
MASA ORZECHOWA:
masło 100g
cukier 80g
miód 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka do posypania
orzechy włoskie 200-220 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechami włoskimi i miodem (Pszczółka babci Zosi)

Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść. Cienką warstwę wyłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm x 24 cm. Orzechy włoskie posiekać.

Wszystko na masę orzechową wrzucić do garnka. Zagotować na małym ogniu ok 5 min. Wyłożyć na ciasto. Posypać cynamonem. Piec na złoty kolor 10 minut w 220 stopniach i potem ok.20 min w 190 stopniach.

Smacznego :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 26.01.2023 15:05
Warto dodać, jaka to ma być blacha. Zrobiłam na mniejszą niż standardowa i wyszło i tak bardzo cienkie. Myślę, że to najwyżej 24x24 powinno być a zdjęcie tak zrobione, że wygląda na wyższe. W smaku ok, taki trochę baton.
Doradca Smaku 27.01.2023 08:25
Dziękuję za uwagi. Rzeczywiście, tortownica powinna być o średnicy ok. 24 cm x 24 cm :)
nogawkuchni 20.10.2013 10:43
Genialne ciasto,obłędny deser,oj zjadłoby się takiej pyszności,istna i wspaniała słodka rozpusta.
idealme 20.10.2013 10:11
pychota! :)
Janina 20.10.2013 09:50
Ale cudo, zabieram do siebie;)
kriko 20.10.2013 09:34
palce lizac...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak