Ciasto z orzechami włoskimi i miodem (Pszczółka babci Zosi)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • masło

    100g
  • jajko

    1
  • cukier

    100g
  • mąka

    250g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • MASA ORZECHOWA:

  • masło

    100g
  • cukier

    80g
  • miód

    4 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka do posypania
  • orzechy włoskie

    200-220 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść. Cienką warstwę wyłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Orzechy włoskie posiekać.
Wszystko na masę orzechową wrzucić do garnka. Zagotować na małym ogniu ok 5 min. Wyłożyć na ciasto. Posypać cynamonem. Piec na złoty kolor 10 minut w 220 stopniach i potem ok.20 min w 190 stopniach.

Smacznego :))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
nogawkuchni 20.10.2013 10:43
Genialne ciasto,obłędny deser,oj zjadłoby się takiej pyszności,istna i wspaniała słodka rozpusta.
idealme 20.10.2013 10:11
pychota! :)
Janina 20.10.2013 09:50
Ale cudo, zabieram do siebie;)
kriko 20.10.2013 09:34
palce lizac...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat