Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z oliwą i czarną porzeczką

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
oliwa 70 ml
mleko 100 ml
cukier 150 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
błonnik 1.5 owsiany

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z oliwą i czarną porzeczką

Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy aż otrzymamy jasną, puszystą masę.


Wlewamy pomału oliwę, mleko i dokładnie ale delikatnie mieszamy.


Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i błonnikiem.

Mieszamy.


Przelewamy ciasto do małej formy (u mnie silikonowa, w kształcie kwiatka), posypujemy porzeczkami lub, jak kto woli, innymi owocami tudzież orzechami i pieczemy około 40 minut w 190st.


Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.11.2014 13:22
pyszne ciasto
goofy9 12.02.2013 17:27
super przepis i piękne zdjęcie
aisoglam 10.02.2013 18:46
Bardzo fajny przepis.
Stenka 07.08.2012 20:49
fajna ta forma, muszę sobie taka kupić
marlena2 30.07.2012 13:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak