Ciasto z oliwą i czarną porzeczką

Ciasto z oliwą i czarną porzeczką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • oliwa

    70 ml
  • mleko

    100 ml
  • cukier

    150 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • żółtka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • błonnik

    1.5 owsiany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy aż otrzymamy jasną, puszystą masę.


Wlewamy pomału oliwę, mleko i dokładnie ale delikatnie mieszamy.


Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i błonnikiem.

Mieszamy.


Przelewamy ciasto do małej formy (u mnie silikonowa, w kształcie kwiatka), posypujemy porzeczkami lub, jak kto woli, innymi owocami tudzież orzechami i pieczemy około 40 minut w 190st.


Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

03.11.2014 13:22
pyszne ciasto

goofy9

12.02.2013 17:27
super przepis i piękne zdjęcie

aisoglam

10.02.2013 18:46
Bardzo fajny przepis.

Stenka

07.08.2012 20:49
fajna ta forma, muszę sobie taka kupić

marlena2

30.07.2012 13:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat