ciasto z nutella i sliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąka

    4 łyzki
  • mąka ziemniaczna

    1 łyzka
  • cukier puder

    9 łyżek
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • nutella

    250 g
  • czekolada do picia

    2 saszetki
  • dżem jagodowy

    do smaku
  • masło

    200 g
  • śliwki kaliformijskie

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto z nutella i sliwkami foto
Przepis pochodzi z blogu kulinarnego, jednak prezentowana wersja została przeze mnie nieco zmodyfikowana w składnikach i dodatkach.

Piekę tradycyjny jasny biszkopt: najpierw ubijam piane z 4 białek z 5 łyżkami cukru, dodaje żółtka, przesiewam 1 łyzkę maki ziemniaczanej i 4 pszennej i 1 łyżeczke proszku.
Po upieczeniu nasączam biszkopt obficie herbata o mocnym smaku owocowym.
Krok 2 - ciasto z nutella i sliwkami foto
Masło ucieram na puch, dodaje 2 saszetki smakowej rozpuszczalnej czekolady do picia np. z nuta wiśniową. Do masy porcjami dodaje nutellę i śliwki kalifornijskie, które wczesniej zalałam 3 łyżkami herbaty i 5 łyzkami wódki i trzymałam w zamkniętym naczyniu przez 10h.

Biszkopt smaruję cienka warstwą dżemu o owocowym smaku, ja użyłam smaku guawy. Na dżem wykładam aromatyczną masę czekoladową.

Następnie ubijam śmietane kremówke 30% z 2 opakowaniami śmietan-fixu i 4 łyżkami cukru pudru. Wykładam na ciasto i wkładam do lodówki do schłodzenia.
Krok 3 - ciasto z nutella i sliwkami foto
Gotowe ciasto posypuje kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat