Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z nietypową masą

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 0,75 szklanki
mąka ziemniaczana 0,75 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier kryształ 0,5 szklanki

Krem

mleko 3 szklanki
wiórki kokosowe 100 gram
bułka 2 kajzerki
cukier kryształ 0,5 szklanki
masło 1,5 kostki

Posypka

wiórki kokosowe 100 gram
masło 1 łyżka
cukier kryształ 0,5 szklanki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z nietypową masą

Kroki postępowania

1
Na początek przygotowujemy biszkopt w następujący sposób: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia . Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy. Wymieszane i przesiane mąki dodajemy powoli i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na brytfankę i pieczemy w 170 stopniach ok. 30 minut.
Krok 1 - Ciasto z nietypową masą foto
2
Kajzerki zalać zimnym mlekiem i pozostawić do zmięknięcia. Należy użyć 2 szklanek mleka.
Krok 2 - Ciasto z nietypową masą foto
3
Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem i dodać rozmoczone i rozdrobnione bułki a także wiórki kokosowe i gotować ok. 5 minut.
Krok 3 - Ciasto z nietypową masą foto
4
Po przestudzeniu przekroić biszkopt na pół i posmarować powidłem.
Krok 4 - Ciasto z nietypową masą foto
5
Następnie położyć na 3/4 masy, na masę biszkopt, następnie reszta masy i posypka. Masę przygotować ucierając masło z masą kokosowo-bułeczkową.
Krok 5 - Ciasto z nietypową masą foto
6
Posypkę przygotowujemy na patelni roztapiając masło, dodając cukier i wiórki, mieszając aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 6 - Ciasto z nietypową masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 17.06.2015 19:43
Bardzo ciekawi mnie smak tego wypieku:)
Izabela28 26.03.2015 11:03
ciekawy pomysł:)
gacopierz23 15.02.2015 14:59
smaczne i nazwa przyciąga
Maridka19 13.12.2014 17:05
pysznie wygląda :)
Motorek 29.09.2014 18:42
super ciacho
Grażyna13 07.06.2014 13:04
Podoba mi się :)
erym 24.05.2014 13:14
ciekawa masa, calkiem nietypowa, zgadzam sie :)
Seba 16.05.2014 21:27
fajne ciasto
Kejti 09.05.2014 10:40
Super ciacho :-)
Mniam 04.05.2014 20:47
Znam to ciasto pod nazwą "Łabędzi puch" Słyszałam, że bardzo smaczne, ale jeszcze nie robiłam :)
agnieszka214 04.05.2014 19:31
ciekawa jesyem jak smakuje musze wypróbowac
Czyki 04.05.2014 19:25
Bardzo ciekawe jak smakuje:) wygląda niesamowicie pysznie:)
Róża1 04.05.2014 18:51
super przepis !!!! zabieram do swojej księgi:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak