Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mus truskawkowy

truskawki 1 kilogram
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 litra
cukier puder 4 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 2 opakowania

Porada

Ciasto kroimy schłodzone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto z musem truskawkowym i galaretką foto
2
Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 2 - Ciasto z musem truskawkowym i galaretką foto
3
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej.
Masę wykładamy na mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Ciasto z musem truskawkowym i galaretką foto
4
Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 4 - Ciasto z musem truskawkowym i galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta 28.11.2022 14:35
Czy zamiast świeżych mozna użyć truskawek mrożonych? Jak pani to robi ze galaretka jest taka gladka.moja ja tężeje to robia sie fale u gory
mysza75 26.06.2015 09:11
jakie to dobre mniam
Zdzisław 25.06.2015 22:05
takie słodkości bardzo lubię
Mama niejadka 25.06.2015 21:42
Śliczne ciasto
RenataZ-et 25.06.2015 21:20
uwielbiam takie ciasta
Hrabina w kuchni 25.06.2015 21:03
Pyszności :)
ania2610 25.06.2015 11:33
bardzo lubię to ciacho!
ben-ka 25.06.2015 11:04
Bardzo ładne ,letnie ciasto.
jagoda5913 25.06.2015 09:56
Piękne i pyszne ciasto
gosia1988 25.06.2015 09:53
smakowicie wygląda
myszka6 25.06.2015 09:08
Bardzo fajne
luna76 25.06.2015 09:02
rewelacyjnie wygląda!!! :)
Motorek 25.06.2015 08:49
bardzo dobre
mysza620 25.06.2015 08:44
Ale sobie narobilam chęci
Konczi 25.06.2015 08:28
pyszna kosteczka ciasta .. uwielbiam takie
Poison1988 25.06.2015 08:11
wygląda smakowicie :) mniam, mniam
Krystyna32 25.06.2015 07:02
bardzo apetyczne
Krzysztof15 25.06.2015 06:33
pyszne ciacho
[email protected] 24.06.2015 23:58
idealnie równe wartswy. jak w cukierni.. jak Pani to robi???:P)
patryska76 24.06.2015 23:53
mniam mniam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak