Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z morelami i borówkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 180 g
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
mąka tortowa 2,5 szklanki

Dodatkowo

kasza manna 1 czubata łyżka
morele 5 dużych sztuk
borówka amerykańska 4 garście

Beza

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z morelami i borówkami

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1 łyżki esencji cytrynowej do bezy.
Ciasto: Margarynę przełożyć do miski. Dodać do niej pozostałe składniki.
Krok 1 - Ciasto z morelami i borówkami foto
2
Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Ciasto z morelami i borówkami foto
3
1/3 ciasta włożyć do woreczka, spłaszczyć i odłożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Krok 3 - Ciasto z morelami i borówkami foto
4
Resztę ciasta rozłożyć na dnie tortownicy (ok. 27 cm).
Krok 4 - Ciasto z morelami i borówkami foto
5
Ciasto oprószyć kaszą manną.
Krok 5 - Ciasto z morelami i borówkami foto
6
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Morele ułożyć na cieście skórką do dołu.
Krok 6 - Ciasto z morelami i borówkami foto
7
Borówki oczyścić, opłukać, osuszyć, rozsypać między morelami.
Krok 7 - Ciasto z morelami i borówkami foto
8
Beza: Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać. Ubijać dalej, aż cukier się rozpuści, a beza zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca.
Krok 8 - Ciasto z morelami i borówkami foto
9
Dodać esencję i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze raz ubić.
Krok 9 - Ciasto z morelami i borówkami foto
10
Pianę rozłożyć na owocach.
Krok 10 - Ciasto z morelami i borówkami foto
11
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 11 - Ciasto z morelami i borówkami foto
12
Starte ciasto rozłożyć na pianie z białek.
Krok 12 - Ciasto z morelami i borówkami foto
13
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.60 minut. Gdyby wierzch ciasta zbyt mocno się rumienił, można ciasto przykryć folią aluminiową lub piekarnik przestawić na pieczenie dolne. Upieczone ciasto ostudzić. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Krok 13 - Ciasto z morelami i borówkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.07.2015 19:04
pysznie wygląda
monika141 18.10.2014 16:35
pyszna propozycja deseru mniam!
Janina 15.10.2014 15:56
Super ciasto;)
irenka 15.10.2014 14:39
wygląda przepysznie to Twoje ciacho
Sroczka 15.10.2014 13:22
Ależ to ciasto musiało być pyszne.
fotoviderek 15.10.2014 13:15
Pysznie się zapowiada :)
marcia7 15.10.2014 13:09
ale ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak