Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z migdałami i ze śliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
masło 150 g
cukier puder 200 g
jajko 4 sztuki
migdały 50 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jogurt grecki 1/2 szklanki
śliwki 5 sztuk
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z migdałami i ze śliwkami

Migdały zmielić grubo. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały wymieszać. Można dodać szczyptę soli.
Masło utrzeć z cukrem, następnie ubijając dodawać po jednym jajku. Na końcu wmieszać jogurt. Można dodać kilka kropel olejku migdałowego dla wzmocnienia smaku.
Ubijając dodawać stopniowo suche składniki do mokrych.
Śliwki umyć i przekroić na pół, wyjąć pestki.
Przygotować formę około 17x17 cm, nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Na dno wyłożyć połowę ciasta, na to ułożyć śliwki i przykryć drugą połową ciasta.
Piec w 180 stopniach do suchego patyczka, około 45-50 minut.
Kroić po wystygnięciu.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.08.2014 12:33
świetne ciacho :)
EmciaPichci 06.08.2014 07:43
wygląda pysznie :)
mysia12 03.08.2014 21:01
Pychotka!
kloruś 31.07.2014 23:11
wygląda smakowicie :)
V_kuchareczka 31.07.2014 21:17
przepyszne ciasto
anemon 31.07.2014 18:36
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a Twoje wygląda bardzo apetycznie.
IlonaAlbertos 31.07.2014 16:06
Apetyczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak