Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą truskawkową

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 jajek
cukier 3\4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

masa truskawkowa

truskawki 50 dag
jogurt naturalny 250 ml
cukier 3 łyżki
galaretka truskawkowa
cukier puder

Porada

24 na 35

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą truskawkową

1 Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku 1 180 st. przez około 25 minutna złoty kolor. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przekroić na 3 części. Masa truskawkowa : Truskawki rozmrozic, (mozna uzyć takze i świezych ) włozyc do garnka, podgrzać na ogniu, dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Galaretkę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody. Mase wystudzic.Do zimnej masy truskawkowej dodać jogurt, dokładnie wymieszać na koniec dolać tęzęjącą galaretkę. Wylać połowe masy na jedną część biszkoptu, przykryć drugą połową., rozprowadzic reszte masy. , przykryć trzecia częśćią biszkoptu.Wstawic do lodówki. Przed podaniem wierzch obficie posypac cukrem pudrem, można takze ozdobic truskawkami:) Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 25.11.2015 08:20
Lubię takie ciasta :)
Anna169Hosz 24.11.2015 21:45
Zapachniało latem:)
halina17 24.11.2015 21:07
Dobre ciasto :)
gosia1988 24.11.2015 19:44
pyszności takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak