Ciasto z masą grysikową i piernikami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8
  • mąka

    1 i 1/3
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • czekolada w proszku

    2-3 łyżeczki
  • Ciasto orzechowe:

  • białka

    5
  • cukier

    0,5 szklanki
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • mąka

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 szklanka
  • kasza manna

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    4 łyżki
  • sok z pomarańczy

    0,5
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PONCZ DO NASĄCZENIA CIASTA:
1/4 szklanki wody
sok z połówki pomarańczy
1 łyżka cukru
1/4 szklanki malibu
MASA KRÓWKOWA:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
POSYPKA:
7 sztuk pierniczków

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto biszkoptowe, pieczemy w temp 160 stopni ok 40 minut.

Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielone orzechy i mąkę wymieszanaz proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp 160 stopni ok 35 minut.

Masa grysikowa: Ugotować kasze z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy, oraz ugotowaną masę z kaszy manny. dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Poncz: Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać sok z pomarańczy i malibu (może być inny alkohol)

Biszkopt podzielić na pół, nasączyć ponczem, na pierwszą warstwę biszkoptu ułożyć 3/4 masy grysikowej, przykryć ciastem orzechowym, następnie posmarować masą kajmakową, ułozyć drugą połowe biszkoptu, posmarować resztką masy grysikowei posypać startymi na trce pierniczakmi. Odstawić do lodówki.
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 19.08.2012 10:59
apetyczne :) Lubię grysikowe masy :)
Sarenka 19.08.2011 15:03
Bardzo mocno apetyczne !
Agnik 14.05.2011 19:24
pycha
Aneta41 07.03.2011 15:19
Fajne
madi356 17.02.2011 23:28
uwielbiam takie ciasta z masą:)
SmacznaPyza 16.02.2011 09:00
wieki całe nie robiłam masy grysikowej!
Koper 17.01.2011 21:11
Zjadłabym takie ciasto bardzo chętnie :)
misia53 02.01.2011 11:50
To są moje smaki
katarzyna124 29.12.2010 12:40
Smacznie się prezentuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat