Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą ciasteczkową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier 1 szklanka
zaparzona mocna kawa 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
tłuszcz do formy

masa

masło 150 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1/2 szklanki
wafelki 250 g
spirytus 1 łyżka
aromat śmietankowy 1 kropla

galaretka

dżem porzeczkowy
galaretka agrestowa
sok jabłkowy 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
herbata czarna 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą ciasteczkową

Kroki postępowania

1
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać łyżkę oleju i dwie łyżki chłodnej kawy – najlepiej świeżo zaparzonej, rozpuszczalnej. Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy (ok 23 cm) i piec w temperaturze 180 stopni ok 40 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Krok 1 - Ciasto z masą ciasteczkową foto
2
Przygotować masę: żółtka ubić z cukrem pudrem tak, aby powstał biały krem po łyżce ubijając dodawać miękkie masło. Pokruszyć wafelki, część powinna być bardzo drobna a część może pozostać grubsza. Pod koniec ubijania masy dodać krople aromatu i łyżkę spirytusu a następnie wymieszać z wafelkami.

Ostudzone ciasto przekroić, dolną część ponczować herbatą (może być lekko słodka ale nie musi) a potem posmarować dżemem.
Krok 2 - Ciasto z masą ciasteczkową foto
3
Na dżem wyłożyć masę ciasteczkową i przykryć drugim krążkiem ciasta. Schłodzić.
Krok 3 - Ciasto z masą ciasteczkową foto
4
Galaretkę oraz żelatynę zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Przestudzić i uzupełnić Kubusiem. Wstawić do lodówki na 15 – 20 minut jak płyn zacznie się zsiadać ( będzie miał już galaretowata konsystencję) przelać go na wierzch ciasta i ponownie schłodzić, aby galaretka całkowicie zastygła.
Krok 4 - Ciasto z masą ciasteczkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 03.09.2014 15:06
wspaniałe ciacho :)
Natalija 02.09.2014 18:41
bardzo ciekawi mnie ta masa, muszę kiedyś wypróbować :)
cris04 02.09.2014 16:30
Zapowiada się bardzo interesująco, warto wypróbować!
Grazyna0211 02.09.2014 14:10
pysznie się zapowiada to ciasto
dodi 02.09.2014 11:49
pyszne ciacho
Mniam 02.09.2014 11:44
Smacznie się prezentuje to ciasto. Te warstwy kuszą smakiem i wyglądem :)
Renataj 02.09.2014 11:11
Kusząco się prezentuje.
mirosława4 02.09.2014 11:06
apetyczne !
Czyki 02.09.2014 11:04
Cudownie wygląda, na pewno się skuszę ;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak