Ciasto z kremem i galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól do smaku

Krem

  • masło

    200 gram
  • masa krówkowa

    400 gram
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Poncz

  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • rum

    2 łyżki

Dodatkowo

  • galaretka wiśniowa

    1 sztuka
  • galaretka agrestowa

    1 sztuka
  • czekolada gorzka

    4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1. Białka z solą ubić, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku.
2. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych jajek, mieszać łyżką,
3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki i wymieszać.
4. Do natłuszczonej tortownicy (24cm) wlewać przemiennie, raz ciasto białe, raz ciemne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po schłodzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.
6. Galaretki rozpuścić osobno w jednej szklance gorącej wody każdą.
7. Masło utrzeć na puch dodając masę krówkową o smaku adwokata i sok z cytryny. Jedną łyżkę masy odłożyć do posmarowania góry ciasta.
8. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty.
9. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, rozsmarować i na wierzch wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i wyłożyć zieloną galaretkę. Przykryć trzecim blatem, cienko posmarować zostawioną masą i posypać startą czekoladą.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara777 11.12.2014 11:09
ładne cisteczko!
kasienka23 07.12.2014 16:47
ciekawy przepis!
Zdzisław 07.12.2014 12:43
takie ciasta bardzo lubię
IZABELA29 07.12.2014 09:38
fajne ciasto
molanka 06.12.2014 22:51
pięknie się prezentuje
Barbara13 06.12.2014 22:36
ależ efektowne ciacho :) podkradam przepisik :)
migotka28 06.12.2014 22:22
ale ładne wzorki
gosia1988 06.12.2014 22:19
wyśmienite ciasto
Iwusia 06.12.2014 21:56
smakowite :)
Megg 06.12.2014 21:36
super smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat