Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kisielem
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia z posiekaną margaryną, żółtkami, śmietaną oraz cukrem pudrem. Zagniatać, aż do uzyskania jednolitej masy. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h. Po wyjęciu ciasto podzielić na 6 równych części. Pierwszą z nich rozwałkować na cienki prostokąt, rozłożyć na blaszce posypanej bułką tartą oraz wysmarowanej margaryną. Ubić dwa białka na sztywną pianę, dodać dwie łyżki cukru i 1 opakowanie kisielu. Otrzymaną masą wysmarować kruche ciasto. Na wierzch można ułożyć wiśnie. Przykryć kolejną porcją ciasta i zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu wszystkich porcji otrzymamy 3 placki.
Masa;
Przyrządzić budyń według przepisu na opakowaniu. Nieco ostudzony miksować przez kilka minut. Dodając po trochu margaryny.
Ciasta przełożyć masą budyniową. Przed podaniem schłodzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.