Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
masło 12 dag
cukier puder 10 dag
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
sok z cytryny 1 łyżka

Pianka

białko 4 szt
cukier puder 4 łyżki
mąka tortowa 1 łyżka
budyń waniliowy 3 łyżki ( bez cukru)
sok z cytryny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka

Pozostałe składniki

jeżyny 1,5 szkl
borówka amerykańska 1,5 szkl
Biszkopty 4-5 szt
galaretka czerwona 2 szt

Porada

Ciasto kruche o smaku pomarańczy z jeżynami i borówką, pod kołderką z pianki i galaretki jest wyjątkowo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka.
Krok 1 - Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską foto
2
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską foto
3
Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 3 - Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską foto
4
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, wsypać umyte i osuszone owoce.
Krok 4 - Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską foto
5
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać.

Krok 5 - Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską foto
6
Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Krok 6 - Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską foto
7
Galaretki wymieszać w 3 szkl wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.
Krok 7 - Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.11.2015 22:17
apetyczne ciasto
Janina 17.11.2015 16:34
Pyszności;)
ania2610 17.11.2015 14:01
pyszne, przekładane ciacho!
adelajda 17.11.2015 13:36
Super ciacho :)
gosia56 17.11.2015 12:32
pyszne ciasto;)
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:02
ciasto dla mnie,pycha !
bertpvd 17.11.2015 09:33
pięknene, pyszne ciasto !
Wafelek2601 17.11.2015 08:33
Z chęcią zjem chociaż jeden kawałek
Ewelina1991 17.11.2015 08:24
pięknie wygląda
Poison1988 17.11.2015 08:21
wygląda smakowicie :)
Maridka19 17.11.2015 07:47
Same pyszności :)
olkaaa 17.11.2015 07:31
fajny pomysł
Dorota76 17.11.2015 07:13
inspirujące
Krzysztof15 17.11.2015 06:15
pyszne ciacho
jagoda5913 17.11.2015 00:24
piękne ciasto
gusia1000 17.11.2015 00:01
Smaczne ciasto.
Iwusia 16.11.2015 23:44
ale smakowite ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak