ciasto z jablkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • cukier100g

  • cukier waniliowy

  • jajko

    4
  • mąka

    1,5 szkl
  • sól szczypta

  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

  • cukier puder

  • masło

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny i obsmażyć na patelni na złoty kolor (na 2 łyżkach masła), zostawić do ostygnięcia.
Resztę masła utrzeć, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, oraz pojedynczo jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać, na koniec dodać mleko.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ułożyć na wierzchu jabłka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min.

Po upieczeniu, ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 21.06.2011 00:25
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat