Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z gruszką i żurawiną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier brązowy 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
jajko 2 szt
miód 2 łyżeczki
masło 50 g
migdały siekane 80 g
gruszki 1 szt
żurawina 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
imbir starty 1 łyżeczka
kardamon 1/4 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
ekstrat migdałowy 1/2 łyżeczki
pieprz czerwony

Porada

Do ciasta można także użyć suszonej żurawiny. Należy ja tylko wcześniej namoczyć z odrobiną olejku migdałowego. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z gruszką i żurawiną

Masło roztopić w rondelku, przestudzić. Migdały zblendować na proszek. Do miski przesiać makę, proszek, kardamon, dodać cukier, imbir, migdały i świeżo zmielony pieprz czerwony. W oddzielnym naczyniu ubić jajka, dodać wanilię i ekstrakt migdałowy, wlać mleko, dodać miód i przestudzone masło. Zmiksować. Miksując, dodawać suche składniki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Obrać gruszkę, pokroić w talarki, ułożyć na cieście. Całość posypać świeżą lub mrożoną żurawiną. Piec w 180C przez pół godziny. Po tym czasie można ciasto posypać płatkami migdałowymi i piec kolejne pół godziny w tej samej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 30.06.2015 20:36
wspaniałe :)
Seba 06.01.2015 08:34
bardzo dobra
Beatris 28.12.2014 10:11
Skusiłabym się na kawałeczek:)
dollce 28.12.2014 00:07
wygląda rewelacyjnie
IKrakowianka 27.12.2014 23:57
wygląda wspaniale
wwwiolka 27.12.2014 23:04
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak