Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z dżdżownicami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

markizy czekoladowe 500 g
mleko 2% 1/2 szklanki
serek mascarpone 200 g
cukier puder 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao do posypania 2 łyżki
posypka czekoladowa 3 łyżki
lub starta czekolada 3 łyżki
banan 1,5 szt
żelki 6 dżdżownice
kremówka 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dżdżownicami

Rozkruszyć ciastka (np w malakserze lub tłuczkiem przez folię). Zmiksować mleko z 3 łyżkami serka i bananem i zmieszać z pokruszonymi ciastkami. Masa będzie bardzo gęsta, ziemista i taka ma być.
Krem: ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać resztę serka i krótko zmiksować. Naczynie wyłożyłam folią spożywczą i posmarowałam olejem. kłaść połowę masy ciasteczkowej i powyklejać boki a na to połowę kremu. Następnie na krem delikatnie kłaść drugą połowę masy ciasteczkowej (najlepiej kawałkami by nie wydusić kremu, bo masa jest gęsta) a na końcu resztę kremu dokładnie rozsmarować na powierzchni. Na wierzch pozostałą masą ciasteczkową i odstawiamy do lodówki na noc.

Kładziemy na miskę talerz, na którym podamy ciasto przewracamy i delikatnie zdejmujemy miskę i folię. Na wierzch sypiemy kakao i posypkę lub startą czekoladę gorzką. Wkładamy delikatnie w kawałkach "dżdżownice". Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 12.04.2014 21:12
no ciekawe to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak