Ciasto z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    40 dkg
  • jajko

    3 szt
  • oliwa

    200 ml
  • mąka

    45 dkg
  • cukier waniliowy

    1 opak.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • dżem

  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
  • czekolada biała

    1/2 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z cukinią foto
Make mieszamy ze szczypta sody i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, na puszysty krem, dodajemy cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodajemy połowę maki i oliwę. Cukinie ze skórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody, dodajmy do ciasta – miksujemy. Dodajemy resztę maki – miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto z cukinią foto
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Ciasto z cukinią foto
Wystudzone ciasto smarujemy dżemem ( ja miałam dżem malinowy).
Krok 4 - Ciasto z cukinią foto
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 5 - Ciasto z cukinią foto
Rozpuszczonymi czekoladami dekorujemy ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 03.02.2014 13:43
przymierzam się do tego ciasta od dłuższego czasu:) czas najwyższy je zrobić:) super wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat