Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z chałwą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka 20 dag
margaryna 10 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

BISZKOPT

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki

MASA CHAŁWOWA

chałwa 30 dag
serek mascarpone 50 dag
śmietana 30% 500 ml
śmietan fix 3 opakowania
cukier puder 3 łyżki

DODATKOWO

dżem wiśniowy 2 słoiczki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z chałwą

Kroki postępowania

1
CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki na ciasto kruche wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażarki na ok. 30 minut.
Krok 1 - Ciasto z chałwą foto
2
Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy brytfannę.
Krok 2 - Ciasto z chałwą foto
3
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. Między czasie przygotowujemy biszkopt.
Krok 3 - Ciasto z chałwą foto
4
BISZKOPT: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a pod koniec na wolniejszych obrotach miksera: żółtka. Następnie przesiewamy przez sito mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką i przekładamy do brytfanny. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
Krok 4 - Ciasto z chałwą foto
5
MASA: Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy, cukier puder. Pod koniec łyżką należy wmieszać serek mascarpone, a następnie startą na tarce chałwę.
Krok 5 - Ciasto z chałwą foto
6
Składanie: Ciasto kruche, dżem, 1/2 połowy kremu, biszkopt, pozostałość kremu, starta czekolada.
Krok 6 - Ciasto z chałwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 12:11
lubię chałwę, więc to ciasto by mi smakowało

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak