Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniową pianką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 21/2 szklanki
masło 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
jajko 5 szt.
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt.
budyń śmietankowy 2 szt.
olej 1/2 szklanki
rabarbar 2 szklanki

Porada

Do ciasta można użyć innych owoców sezonowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniową pianką

Białka oddzielić od żółtek. Masło pokroić w kostkę. Z mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (min.30 min.).Blaszkę ( 26x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 st. C około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlewać olej, miksując do połączenia. Na ciasto, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, ułożyć pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w 190 st. C 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.09.2016 12:22
pysznie wygląda
ben-ka 21.09.2016 09:44
Bardzo apetyczne.
Stenka 20.09.2016 17:56
Fajny przepis
cukiereczek 20.09.2016 17:46
Place Lizać
dodi 20.09.2016 15:20
mniam, mniam
Aleksandra/Olcia 20.09.2016 15:11
robiłam podobne ale z jabłkami,pycha ciacho
Ewelina1991 20.09.2016 15:07
pyszne ciasto
misia123410 20.09.2016 14:41
Jakie tutaj pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak