Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem malinowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
mąka tortowa 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 3 łyżki

posypka

budyń malinowy 3 sztuki
wiórki kokosowe
margaryna 200 g

harbatniki

harbatniki 24 sztuki

polewa

czekolada mleczna 100 g
mleko 1 łyżka
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem malinowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, dodać mak i również wymieszać. Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25-30 minut w temp 180 C do suchego patyczka.
Krok 1 - Ciasto z budyniem malinowym foto
2
Budyń:
Ugotować budyń, rozpuszczając 3 budynie w 1 szklance mleka. Wystudzić. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu dalej miksując. Wyłożyć na upieczony biszkopt.
Krok 2 - Ciasto z budyniem malinowym foto
3
Na budyń ułożyć herbatniki.
Krok 3 - Ciasto z budyniem malinowym foto
4
Polewa:
Do rondelka wkładamy czekoladę połamaną w kostkę, dodajemy wodę, mleko i rozpuszczamy. Polewamy herbatniki i posypujemy kokosem.
Krok 4 - Ciasto z budyniem malinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak