Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem i wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
margaryna 50 g
olej 2 łyżki
smalec 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czekolada gorzka 25 g
cukier 3 łyżki

masa budyniowa

budyń waniliowy 2 op
mleko 3 szklanki
wiśnie bez pestek 2 szklanki

warstwa bezowa

białko 2 szt
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem i wiśniami

Składniki ciasta zagniatamy (czekoladę należy zetrzeć natarce i dodać do składników), 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, 2/3 do lodówki na ok 30 min.
Budyń gotujemy na mleku, dodajemy wiśnie (mogą być mrożone).
Z białek i cukru ubijamy sztywna pianę.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń z wisniami, na budyń - ubitą pianę, na wierzch ścieramy zamrozone ciasto.
Pieczemy ok 45 min w temp. 170 st.
Przed podaniem studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 08.05.2015 07:48
wygląda pysznie
agnieszka214 27.04.2015 17:42
bardzo smaczne ciacho
Ewelina1991 27.04.2015 08:18
fajne ciasto
barbara11561 27.04.2015 07:35
bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak