Ciasto z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • cukier puder

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KREM : BUDYŃ ŚMIETANKOWY ,3 ŁYŻKI CUKRU, 500 ML MLEKA, 2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ ,1 KOSTKA MASŁA,

Galaretkę rozpuścic w 3 szklankach gorącej wody .
Ciasto: Białka oddzielic od żóltek i ubic na sztywno.Dodac pukier puder i dalej ubijac,nastepnie dodac żóltka jaj i jeszcze chwilę ubic.Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywac do masy jajecznej.Ubijac na małych obrotach robota.Wyłożyc na blachę wyłożoną papierem sniadaniowym i piec w temperaturze 175* C przez 20 - 25 min.Ciasto wyjąc i przestudzic.

KREM:
Budyń przygotowac wg przepisu z dodatkiem mąki pszennej i cukru.Masło utrzec na puszystą mase i powoli dodawac przestudzony budyń. Na zimny biszkopt wykładac masę budyniowa ,schłodzic.Tężejącą galaretkę wylac na masę budyniową .Ciasto można urozmaicic układając plasterki truskawek lub innych owoców.Wstawic do lodówki.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 01.11.2013 10:22
wspaniałe ciasto
plocia 18.05.2013 07:54
Ale pięknie wygląda :) dobrze że lato idzie też będę piec częściej
Motorek 14.02.2013 10:03
smaczne ciasto
Elżbieta17 01.07.2012 17:03
pyszny deser:)
andzia123 13.05.2012 15:43
super
malaczarna23 28.04.2012 10:03
wygląda bardzo smacznie
Anna152 01.04.2012 08:37
super
m1monika 06.03.2012 18:53
ślinka leci
ankaryba 21.02.2012 16:06
wygląda bardzo apetycznie!!!
misia53 10.01.2012 12:05
bardzo lubię ciasta z budyniem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat