Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoswiniami i jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 600 g
cukier 1/5 szklanki
jajko 1
masło 2/3 kostki
śmiatana kwaśna 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 4
gruszki 2
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoswiniami i jabłkami

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy śmietanę, cukier kryształ, jajka i posiekane masło. Zagniatamy na jednolite ciasto. Odkładamy w pojemniczku do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach jabłka,gruszki i brzoskwinie. Wyciskamy z nich sok, który możemy wypić. Foremkę kwadratową o wymiarach 24 cm/ 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i połowę wykładamy na spód. Posypujemy 1 łyżeczką kaszy manny i wykładamy jabłka. Posypujemy je cynamonem. Na jabłka znów wysypujemy kaszę manną i nakładamy drugą część ciasta. Ciasto najlepiej rozwałkować na 2 kwadraty.
Krok 1 - Ciasto z brzoswiniami i jabłkami foto
2
Pieczemy w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Krok 2 - Ciasto z brzoswiniami i jabłkami foto
3
Ciasto gotowe...wystarczy wstawić wodę na kawę:)
Krok 3 - Ciasto z brzoswiniami i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 04.01.2014 18:22
musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak